fbpx

Proširena stvarnost u Feliks Romulijani i zaječarskom muzeju – „Holograd“ (FOTO + VIDEO)

Preporuka:

Poslovni izazov za srednjoškolce Istočne Srbije

Oko 70 srednjoškolaca iz Zaječara, Boljevca, Bora, Knjaževca, Majdanpeka i Sokobanje učestvovaće na Regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama...

Obuka srednjoškolaca o globalnim ciljevima održivog razvoja

Održivi razvoj u okviru programa "Održiva ZAjednica - Gimnazija Zaječar" bila je tema obuke koju je realizovao učenički parlament...

Orthodox Celtsi u Omladinskom centru

U okviru turneje povodom 20 godina od izlaska albuma "Green Roses", legendarni keltski rok sastav gostuje u Omladinskim centru...
- Reklama -

Posetioci Feliks Romulijane i Narodnog muzeja „Zaječar“ mogu da koriste mobilnu aplikaciju „Holograd“ koja je bazirana na proširenoj realnosti. Na taj način mogu se fotografisati pored interpretacija boginje Кibele i 3D model cara Galerija. Aplikacija omogućava i „digitalno iskopavanje“ detalja mozaika Feliks Romulijane.

Od nedavno svi posetioci Feliks Romulijane i Narodnog muzeja „Zaječar“ pomoću mobilne aplikacije „Holograd“ mogu da dožive proširenu stvarnost. Fotografisanje i preuzimanje aplikacije je besplatno.

FOTO: Narodni muzej „Zaječar“

Pored interpretacionih tabli koje se nalaze u Feliks Romulijani i Narodnom muzeju u Zaječaru, za pokretanje proširene stvarnosti, kreirana je digitalna rekonstrukcija – interpretacija boginje Кibele i 3D model cara Galerija, kao i prateći promo meterijal u vidu interaktivnih razglednica, koji posetioci mogu poneti kao „digitalni suvenir“. Skeniranjem razglednice korisnik aplikacije može otkriti 3D model cara Galerija ili može pokrenuti interakciju “digitalnog iskopavanja” detalja značajnih mozaika.

 

FOTO: Narodni muzej „Zaječar“

FOTO: Narodni muzej „Zaječar“

Upotreba tehnologije proširene stvarnosti omogućuje oživljavanje nalazišta i njegovog kulturno-istorijskog značaja. Istovremeno postaje deo savremenog interaktivnog vodiča kroz neke od tačaka vrednog nasleđa Srbije, dostupnog kroz aplikaciju „Holograd“ (Boginja Hekata, Singidunum, Car Кonstancije II, Sirmium).

Potrebno je preuzeti i instalirati aplikaciju „Holograd“

Da bi koristili ove mogućnosti, potrebno je preuzeti i instalirati aplikaciju „Holograd“ za iOS ili android mobilne telefone, odabrati sekciju Felix Romuliana i pritisnuti X. Posle preuzimanja sadržaja, kamerom telefona ili tableta skenira se interpretaciona tabla ili interaktivna razglednica.

Interpretacione table za digitalnu rekonstrukciju boginje Kibele nalaze se na ulazu u Romulijanu kod zapadne kapije i ispod trema pored suvenirnice. Boginja Kibela se može videti i uz pomoć table koja se nalazi u Narodnom muzeju „Zaječar“.

Digitalne razglednice

Digitalne razglednice mogu se koristiti bilo gde uz pomoć „Holograd“ aplikacije. Za posetioce Feliks Romulijane i Narodnog muzeja „Zaječar“ trenutno su besplatne. Prva digitalna razglednica prikazuje glavu cara Galerija, a druga omogućava da „digitalno otkopavanje“ mozaika Dionisa ili mozaika carske palate Feliks Romulijane.

Cilj ovog projekta je podrška razvoju inovativne turističke ponude

Sredstva za sekciju „Felix Romuliana“ u okviru aplikacije „Holograd“, posebno dizajnirane info table i razglednice, film o Maguri, rimske kostime, rimsko posuđe i prezentaciju rimske kuhinje, obezbeđena su međunarodnim projektom „SDITOROMAN“. Cilj ovog projekta je podrška razvoju inovativne turističke ponude u okvirima „Rute rimskih imperatora“ i „Dunavske vinske rute“.

FOTO: Narodni muzej „Zaječar“

Кulturna ruta, koja obuhvata lokacije rimskog nasleđa od Jadranske obale do Кarpata i delte Dunava, je rezultat uspešnog partnerstva institucija i organizacija iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Rumunije i Bugarske, a 2015. godine je sertifikovana od strane Saveta Evrope.

Projekat „SDITOROMAN“ finansira Izvršna agencija za mala i srednja preduzeća Evropske Кomisije (EASME). Partneri na projektu su Dunavski centar za kompetenciju (DCC) iz Srbije, „HISTODIAN“ iz Holandije, agencija „MASCONTOUR“ iz Nemačke, Ministarstvo turizma Rumunije, „ZSOLNAY HERITAGE MANAGEMENT“ iz Mađarske, Regionalni istorijski muzej Ruse i Narodni muzej „Zaječar“.

K.M.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Oblačno i kišovito u Zaječaru

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je da se danas u košavskom području i na planinama očekuje vetrovito s jakim i olujnim jugoistočnim vetrom, koji...

Moleban za izgradnju hrama u Šipikovu

U Šipikovu, selu nadomak Zaječara održan je moleban za izgradnju Hrama Svetog proroka Ilije. Pravoslavnom crkvenom bogosluženju prisustvovali su Episkop timočki Ilarion, gradonačelnik Zaječara...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: