fbpx

Evo zašto žena kaže NE, a muškarac DA

Preporuka:

Učenici zaječarske Muzičke škole najbolji u Srbiji

Na republičkom takmičenju iz solfeđa i teorije muzike svi učenici zaječarske Osnovne muzičke škole "Stevan Mokranjac" osvojili su prve...

29. „Novogodišnji turnir“ u malom fudbalu u Zaječaru

Povodom organizacije tradicionalnog "Novogodišnjeg turnira" u malom fudbalu, koji se svake godine održava u sportskoj hali u Zaječaru, održana...

Nova pravila za odlazak u penziju

Nova godina donosi i nova pravila za odlazak u penziju. Svaki zahtev koji je podnet posle 31. decembra podleže...
- Reklama -

Kad bi muškarac ušao u kafić i ponudio seks svakoj koja je zainteresovana, bio bi ismejan. Međutim, ako žena uđe u kafić i uradi to isto, bila bi preplavljena ponudama. Funkcioniše li taj stereotip u stvarnosti?

Jedan od stereotipa o muško-ženskim odnosima glasi da žena može imati seks kad god poželi, dok su muškarci osuđeni da čekaju dok ženska seksualna fantazija ne izabere baš njih. Prvo, to nije univerzalna istina. Postoje žene koje su tražile seks i bile glatko odbijene. Postoje i muškarci koji dobiju seks brzo i s vrlo malo truda.

Drugo, ne samo da takvi stereotipi ne pomažu muškarcima (po kojem oni uvek žele seks, jer ih na to teraju biologija i testosteroni), nego su udarac za samopoštovanje svake žene koja je ikada bila odbijena. Tvrdnja da žene treba samo da pucnu prstima da bi došle do seksa izvor je trajnog razočaranja žena i osnova neostvarive reputacije kod muškaraca.

Šta kaže nauka?

U eksperimentu profesora socijalne psihologije Rasela Klarka sa Univerziteta u Floridi studenti, koje je navodio profesor, prilazili su nasumce odabranim pripadnicima drugog pola i postavljali isto pitanje: “Primetio/la sam te u kampusu. Mislim da si privlačan/na. Da li bi išao/la sa mnom u krevet večeras?”.

Nijedna žena nije pristala, ali je “da” reklo čak 75 odsto muškaraca. Klark veruje da je razlog evolucijski: žene su evolucijom postale selektivnije prilikom biranja partnera. Drugi tvrde da se radi o socijalno naučenom ponašanju po kojem su žene naučene da ne izgledaju “lako” i da su razvile veću averziju prema riziku. Naime, svojim pristankom bi se dovele u potencijalnu opasnost.

Pretpostavimo da svaka žena može da izabere koga želi da ima u krevetu i s malo napora ga može zavesti. Pa to baš i ne ide tako. Znamo da želimo različite vrste seksa. Vi možda želite grubo i brzo, a neka druga žena želi s više nežnosti. Činjenica da su nam sklonosti različite, očigledna je i u svakoj ljudskoj interakciji.

Ovaj eksperiment je ponovljen nekoliko puta posle originala. Možete videti zabavne primere toga na Jutjubu, a kako nema nikakvih većih promena u društvenim normama kad je seks u pitanju, za očekivati je da bi rezultati biti slični i danas.

Izvor: besnopile.rs

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Zaječarska sela par sati bez struje

Zbog radova na mreži, 12. decembra bez napajanja električnom energijom biće 3 zaječarska sela. Struju neće imati kupci iz: Vražogrnca, Trnavca i Rgotine (samo oni...

Štrajk zaječarskih poštara delimičan, isplaćuju se penzije i novčane nadoknade

Otežano funkcionisanje poštanskog saobraćaja u prethodnim danima prouzrkovano je "nezakonitom obustavama rada jednog manjeg dela zaposlenih", kažu iz Pošte Srbije , dok  sindikati tvrde...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: