fbpx
Zabava

Evo zašto žena kaže NE, a muškarac DA

seks
foto: tvbest.rs

Kad bi muškarac ušao u kafić i ponudio seks svakoj koja je zainteresovana, bio bi ismejan. Međutim, ako žena uđe u kafić i uradi to isto, bila bi preplavljena ponudama. Funkcioniše li taj stereotip u stvarnosti?

Jedan od stereotipa o muško-ženskim odnosima glasi da žena može imati seks kad god poželi, dok su muškarci osuđeni da čekaju dok ženska seksualna fantazija ne izabere baš njih. Prvo, to nije univerzalna istina. Postoje žene koje su tražile seks i bile glatko odbijene. Postoje i muškarci koji dobiju seks brzo i s vrlo malo truda.

Drugo, ne samo da takvi stereotipi ne pomažu muškarcima (po kojem oni uvek žele seks, jer ih na to teraju biologija i testosteroni), nego su udarac za samopoštovanje svake žene koja je ikada bila odbijena. Tvrdnja da žene treba samo da pucnu prstima da bi došle do seksa izvor je trajnog razočaranja žena i osnova neostvarive reputacije kod muškaraca.

Šta kaže nauka?

U eksperimentu profesora socijalne psihologije Rasela Klarka sa Univerziteta u Floridi studenti, koje je navodio profesor, prilazili su nasumce odabranim pripadnicima drugog pola i postavljali isto pitanje: “Primetio/la sam te u kampusu. Mislim da si privlačan/na. Da li bi išao/la sa mnom u krevet večeras?”.

Nijedna žena nije pristala, ali je “da” reklo čak 75 odsto muškaraca. Klark veruje da je razlog evolucijski: žene su evolucijom postale selektivnije prilikom biranja partnera. Drugi tvrde da se radi o socijalno naučenom ponašanju po kojem su žene naučene da ne izgledaju “lako” i da su razvile veću averziju prema riziku. Naime, svojim pristankom bi se dovele u potencijalnu opasnost.

Pretpostavimo da svaka žena može da izabere koga želi da ima u krevetu i s malo napora ga može zavesti. Pa to baš i ne ide tako. Znamo da želimo različite vrste seksa. Vi možda želite grubo i brzo, a neka druga žena želi s više nežnosti. Činjenica da su nam sklonosti različite, očigledna je i u svakoj ljudskoj interakciji.

Ovaj eksperiment je ponovljen nekoliko puta posle originala. Možete videti zabavne primere toga na Jutjubu, a kako nema nikakvih većih promena u društvenim normama kad je seks u pitanju, za očekivati je da bi rezultati biti slični i danas.

Izvor: besnopile.rs

Dodaj komentar