Društvo Izdvajamo

Eparhiji Timočkoj 22,5 miliona dinara iz gradske kase

Na javnom konkursu za dodelu sredstava iz budžeta grada Zaječara za finansiranje projekata od javnog interesa koje realizuju udruženja za 2019. godinu odobrena su sredstva po sprovedenom javnom konkursu. Najviše novca otišlo je Crkvenoj opštini Zaječar, kojoj su za obnovu verskih objekata i razvoj kulturne baštine srpske pravoslavne parohije Timočke dodeljena 22,5 miliona dinara iz budžeta grada.

Na konkursu raspisanom 14. juna 2019. godine izabrani su projekti koji se finansiraju ili sufinansiraju sredstvima iz budžeta Grada Zaječara za 2019. godinu, rekao je na Gradskom veću Vujadin Milošević, pomoćnik gradonačelnika za kulturu.

“ Ove godine konkurs smo sproveli po novoj odluci koju smo usvojili na prethodnoj Skupštini, koja je u potpunosti usklađena sa novim zakonom o udruženjima građana. Ove godine sredstva su povećana su za milion dinara u odnosu na prošlu godinu i povećali smo broj oblasti koje smo sufinansirali. Sad smo finansirali i zaštitu životinja, nauku, promociju grada, volonterski rad u odnosu na prošlu godinu“, kazao je Milošević.

Prema njegovim rečima projekte je odobravala komisija u sastavu Jasmina Stević Jović, Bora Dimitrijević, Mirjana Radivojević i njegova malenkost.

„Imali smo dosta posla, dok ovo nije dobilo ovu formu koju vidite, održan je sastanak sa svim udruženjima koja su dobila sredstva, oni su revidirali svoje budžete u međuvremenu, nisu svi dobili onoliko koliko su tražili, po novom zakonu dali smo im izbor da se izjasne da li žele da ostanu pri istim sredstvima ili žele da prihvate ovo što smo im dodelili. Svi su prihvatili i to je u principu to“, zaključio je Milošević.

A raspodela novca izgleda ovako:

  • Udruženju za brigu o životinjama Timočke Krajine „Beta“ za projekat „Smanjivanje priliva napuštenih pasa sprečavanjem razmnožavanja“ dodeljena su sredstva u iznosu od 300.000 dinara.
  • Crkvenoj opštini Zaječar za aktivnosti u 2019. u oblasti obnove verskih objekata i razvoja kulturne baštine srpske pravoslavne parohije Timočke dodeljena su sredstva u iznosu od 22.500.000 dinara. Projekat će se odnositi na promociju i unapređenje hrišćanske kulture kroz obnovu i izgradnju verskih objekata, predavanja, tribine i promocija knjiga na temu iz oblasti verske kulture za koncerte i prikazivanje dokumentarnih duhovnih filmova.
  • Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara za „Jesenji izviđački program Zaječar 2019“ dobiće sredstva u iznosu od 260.000 dinara.
  • Za društvenu brigu o starijim osobama nosilac projekta Udruženje vojnih penzionera Srbije Gradski odbor Zaječar iz gradske kase dobiće 99.000 dinara.
  • Za razvoj kulturno-umetničkog stvaralaštva KUD „Penzioner“ penzionera od gradske uprave dobiće 140.000 dinara, dok će za dan romske kulture- karavani prolaze Udruženje „Društvo Roma“ dobiti 200.000 dinara.
  • Udruženje penzionera sela Rgotina za projekat „Stop zaboravu“ dobiće 140.000 dinara, dok će Centar za tradicionalnu Umetnosti „Koreni“ za projekat „Igra kolo naokolo“ dobiti  80.000 dinara.
  • Gradska organizacija rezervnih vojnih starešina Zaječar za projekat „Uloga i zadaci u razvijanju, negovanju, vrednovanju informacije, kultura, običaji i tradicija u gradu i šire“ iz gradske kase dobiće 100.000 dinara, a Gradska organizacija invalida rada i osoba sa invaliditetom za sprovođenje stimulativnih inkluzivnih programa dobiće 74.100 dinara.

Iz budžeta grada sa 50.000 dinara biće finansiran i projekat „Humanost na delu“ Društva humaniste radnika Železnice Srbije Timočka Krajina Zaječar,  kao i projekat „Pomogni mi da pomognem“ Inicijative za dodatnu podršku „Iskrica“.

Iz gradske kase biće finansiran i projekat „I mi smo tu“ Društva obolelih od cerebralne i dečije paralize, kao i projekat „Osnaživanja obolelih od multipl skleroze za kreativno izražavanje“ Međuopštinske organizacije multipl skleroze Zaječar. Grad će određenom sumom podržati i projekat „Ko zna cilj naći će put“ Međuopštinske organizacija Saveza slepih Zaječar.

Dodaj komentar