Sport

Ekipa Grljana osvojila peto mesto na finalu Seoskih sportskih igara u Vrnjačkoj banji

FOTO: zajecarsport.rs

Veliko finale Seoskih igara Sportskog saveza Srbije u Vrnjačkoj Banji održano je minulog vikenda, a pobednici drugog izdanja ove prestižne manifestacije postali su takmičari iz sela Batkovići kod Priboja. Ukupno 200 učesnika nadmetalo se u malom fudbalu, odbojci, bacanju kamena sa ramena, nadvlačenju konopca, nadvlačenju štapa, poligonu – trčanju preko prepreka, šahu, obaranju ruku, skoku iz mesta i narodnom rvanju.

Izuzetna borba i požrtvovanost u svakoj disciplini, navijanje i podrška saigrača i članova svih ekipa, obeležili su dva dana takmičenja u jednom od najvećih srpskih turističkih centara.

Predstavnik Zaječara, ekipa Grljana dostojno je reprezentovala grad, svoje selo i Sportski savez grada Zaječara, već drugu godinu za redom, bilo je sjajnih rezultata i velike borbe, negde je ponestalo sreće, ali utisak je da su Grljanci ispunili očekivanja i na kraju osvojili 5. mesto. u Srbiji.

Saša Radulović je prvog dana takmičenja osvojio turnir u šahu, u konkurenciji inter i velemajstora i doneo zaječarskoj ekipi jedinu titulu. Sjajni su bili rvači, Andreja Firković je u konkurenciji takmičara do 75 kilograma osvojio 3. mesto, dok je kod rvača preko 85 kilograma Dušan Ristić, posle velike borbe poražen u finalu od predstavnika Sombora. Firković je bio odličan i u skoku u dalj, gde je zauzeo 3. mesto, kao i u poligonu, gde je imao najbolje vreme među muškarcima.

Fudbaleri Grljana su poraženi od predstavnika Kraljeva, ekipe Miločaja 4:2, a iako je dan kasnije utvrđeno da su dres protivnika nosili i neki profesionalci, bila je to mala uteha za Zaječarce, koji su mogli čini se i do finala da je u pitanju bila ravnopravna borba. Odbojkaška ekipa takođe je poražena na startu, od Rudne Glave, posle velike borbe u 3 seta, a tu je evidentno plaćen danak neiskustvu, pošto su ekipe u odbojci bile mešovite i od šest igrača u polju su u svakom momentu morale biti i tri devojke, a dres Grljana su nosile devojčice od 15 i 16 godina. Ipak, bila je to velika škola za njih i sigurno je da će u budućnosti biti mnogo boljih rezultata. Podsećamo, svaka ekipa je pored većine takmičara sa prebivalištem u tom selu, mogla da ima i pet predstavnika sa teritorije grada iz kojeg dolaze, uz obaveznih pet ženskih članova tima.

Drugo mesto u generalnom plasmanu pripalo je ekipi Kamenova iz Petrovca na Mlavi, dok je treće mesto zauzela ekipa Brankovine kod Valjeva. Pribojci su osvojili 59 bodova, drugoplasirani Petrovčani 57, dok su Valjevci sakupili 49 bodova.

Četvrto mesto zauzeli su takmičari Gakova iz grada Sombora, peti je zaječarski Grljan, a šesto mesto zauzeo je Miloševac kod Velike Plane.

Sedmoplasirana je Rudna Glava kod Majdanpeka, osmo Vrelo iz opštine Ub, a deveto mesto pripalo je selu Vlase kod Vranja. Ekipa Miločaja kod Kraljeva je diskvalifikovana zato što je imala više igrača nego što je dozvoljeno. Ekipe su mogle imati ukupno po 20 takmičara u 10 sportskih disciplina, a za Kraljevčane je potvrđeno da su ih imali znatno više, čime su prekršili pravila, kako samih igara, tako i fer pleja. Umesto meštana Miločaja oni su doveli igrače iz drugih sela i gradova, među kojima je bilo i profesionalaca, istakli su organizatori igara.

Kao nagradu za osvojeni šampionski pehar Sportski savez Srbije će u Batkovićima kod Priboja sagraditi teren za mali fudbal i rukomet.

“Osnovni cilj igara je ostvaren, iako su Seoske igre tek u povoju, ali ovo što je viđeno prošle i ove godine pokazuje da je u pitanju projekat koji će biti sve masovniji i u kojem će narednih godina učešće uzeti stotine sela i hiljade takmičara”, poručio je na svečanom zatvaranju igara prvi čovek Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, koji je istakao zadovoljstvo što je čitava manifestacija prošla bez težih povreda i u skladu sa propisima i preporukama kriznog štaba i Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Ekipi Grljana i Sportskom savezu grada Zaječara uručene su diplome i zahvalnice za učešće i organizaciju Seoskih igara Sportskog saveza Srbije, koje će i naredne godine biti održane u Zaječaru, a grad na Timoku će na taj način ponovo imati svog predstavnika na nacionalnom sportskom takmičenju srpskih sela, koje će 2021. godine biti na programu u Batkovićima kod Priboja.

izvor: glassporta.rs

Dodaj komentar