fbpx

DRUGO FESTIVALSKO VEČE -ANSAMBL NARODNOG POZORIŠTA IZ NIŠA NAGRAĐEN DUGOTRAJNIM APLAUZOM (VIDEO)

Preporuka:

Đorđe David pozitivan na koronavirus

Muzičar Đorđe David saopštio je da mu je potvrđeno da je pozitivan na koronavirus. On je objavio tu informaciju na...

U istočnoj Srbiji u samoizolaciji oko 1200 građana, virusom korona zaraženo samo dvoje iz Zaječara

Prema podacima sajta covid19.data.gov.rs na dan 26. mart u Timočkoj krajini su registrovana samo dva slučaja zaraze korona virusom...

Zatvorene sve pijace u Zaječaru tokom trajanja vanrednog stanja

Javno komunalno preduzeće "Higijena" Zaječar naredilo je da se i zelene i robne pijace na teritoriji grada zatvore za...
- Reklama -

DRUGE VEČERI NA DANIMA „ZORANA RADMILOVIĆA“ KOMAD GRIGORIJA GORINA „HEROSTRAT“ U REŽIJI IRFANA MENSURA – ZORANOV BRK DOBIO ALEKSANDAR KRSTIĆ ZA ULOGU KLEONA – ANSAMBL NARODNOG POZORIŠTA IZ NIŠA NAGRAĐEN DUGOTRAJNIM APLAUZOM

Druge večeri Dana „Zorana Radmilovića“ festivalska publika videla je komad „Herostrat“ u režiji Irfana Mensura i po tekstu ruskog autora Grigorija Gorina, a u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Niša.

Prema rečima reditelja, ova predstava, koja je potpisana kao tragikomedija, upozorava na jedan sarkastičan način.

herostrat-predstava1

„Ova predstava je predstava opomene, ovo je predstava naše histerije koju mi živimo i predstava o svim Herostratima koji nas danas okružuju, a i sutra će. Naši Herostrati nemaju šta da zapale, ali postoje drugi načini da izađu iz svojih malih, jadnih života, naravno, na pogrešan način“, objašnjava Irfan Mensur, ne skrivajući radost što je njegova predstava uvrštena u ovogodišnju selekciju.

“Bitno je doći na Dane “Zorana Radmilovića” i učestvovati na jednoj ovakvoj manifestaciji”, dodao je Mensur.

Priča prati grčkog trgovca Herostrata koji je 356. godine pre nove ere spalio Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda, a u težnji da dostigne slavu i besmrtnost. I umesto da bude kažnjen i zaboravljen, zločinac započinje svoj društveni uspon. Tako počinje priča o večitoj borbi dobra i zla, primerena za sva vremena i sve prostore. Priča o manipulaciji novcem, moći i vlašću, koja kroz vekove stihijski razara celo čovečanstvo. Priča koja ni zaječarsku publiku nije ostavila ravnodušnom. Publika, u toku samog komada pomalo stegnuta, na kraju je dugotrajnim apluzom pozdravila glumce.

Priča Grigorija Gorina, iako napisana 1972. godine, je i dalje aktuelna i objašnjava da onog trenutka kada želiš da promovišeš svoju nemoć i primitivizam, postaješ Herostrat. Herostrat, po kojem je delo dobilo naziv, nije samo mladić nepoznatog porekla koji je spalio Artemidin hram, jedno od sedam svetskih čuda, već je i simbol za sve ljude koji iz anonimnosti žele da izađu na pogrešan način. Mora se priznati da smo danas okruženim „malim Herostratima”, ljudima koji to isto čine i da je ta pojava postala vrsta društvene pošasti.

Nagradu „Zoranov brk“ po oceni stručnog žirija dodeljen je Aleksandru Krstiću za ulogu Kleona.

herostrat-dobitnik

„Lepo je ovih dana biti u Zaječaru“ rekao je Milija Vuković, predsednik stručnog žirija prilikom uručivanja nagrade dobitniku.

„Ova nagrada mi puno znači pogotovu što je jedna od prvih nagrada inače, a više od toga je to što sam ovde bio u angažmanu od 1998. do 2000. godine, tako da mi je mnogo drago što sam baš ovde dobio večeras tu lepu i prestižnu nagradu. Veoma sam prijatno iznenađen“, izjavio je sinoć dobitnik nagrade „Zoranov brk“, Aleksandar Krstić.

Govoreći o publici i nagradi, Aleksandar je rekao da mu je već poznato da je zaječarska publika zapravo publika koja voli pozorište i koja stalno tu dolazi i da se oseća ta njihova energija.

„Svakom glumcu je velika čast da dobije ovo priznanje i ovu nagradu. Baš sam nekako srećan“, kaže glumac.

Večeras, na programu festivala je predstava “I konje ubijaju, zar ne?”, koju je po dramatizaciji Milice Konstatinović u Madlenijanumu režirao Boris Todorović.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: