fbpx
Društvo

Drugi susret Graničara Vojske Srbije u Zaječaru

FOTO: Solaris media

Drugi susret Graničara Vojske Jugoslavije biće organizovan u subotu, 17. avgusta u Zaječaru. Prijem za članove Kluba Graničara Vojske Jugoslavije biće upriličen pomenutog dana od 13 časova u velikoj sali Skupštine grada.

Istog dana, od 11 sati u Komandi za razvoj Timočke brigade u Zaječaru biće organizovan prijem za učesnike skupa, a za 12 sati je predviđen obilazak spomen sobe u kasarni „Nikola Pašić“.

Za granice SFR Jugoslavije kažu da su bile jedne od najbolje čuvanih u svetu, a tome je u mnogome doprineo i njen geo-politički položaj – između tadašnjeg istočnog i zapadnog bloka. Granični pojas je prema tadašnjem zakonu SFRJ obuhvatao deo teritorije kopna, reka i jezera dubine sto metara duž granične linije. Na moru je obuhvatao deo teritorijalnog mora širine dve milje duž granične linije.

Granične jedinice JNA ili popularno graničari su bili pripadnici JNA koji su svoje zadatke obavljali na tzv. “Prvoj crti obrane Jugoslavije.”

Kao glavni zadatak tih graničnih jedinica JNA bilo je čuvanje državne granice od „vanjskog neprijatelja“.

U tu svrhu su postojale karaule, kao vojni objekti otvorenoga tipa. Graničari su 24 sata na dan bili na zadacima – danju i noću, po šumama i brdima i svim vremenskim uslovima.

Većina tih nekadašnjih granica SFRJ danas „gleda“u Evropsku uniju.

Dan graničara JNA se obeležavao 15. avgusta.

Dodaj komentar