Društvo

Dr petar Paunović na „Fakultetu za menadžment“ održao predavanje pod nazivom „Traganje za zdravljem“

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

“ Šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“- započeo je predavanje na temu „Traganje za zdravljem“ dr Petar Paunović. Pred prepunim amfiteatrom “ fakultete za menadžment“ prvi se obratio Prof. dr Dragan Mihajlović, redovni profesor, dekan pomenutog fakulteta i poželeo dobrodošlicu gostima, studentima i novinarima.

070415-fmz1

Zatim je dr Petar Paunović započeo predavanje na temu „Traganje za zdravljem“ i osvrnuo se da je danas svetski dan zdravlja 7. april.

070415-fmz2

„Svako jutro kad se probudite vi možete nešto da učinite za sebe“- započeo je dr Petar Paunović. Traganje za zdravljem je večito traganje za komforom i dugim životom je samo jedna od teza koju je istakao dr Paunović.

070415-fmz5

Zatim je prisutnim gostima i studentima objasnio do kakvog je zaključka došao u razgovoru sa 600 ljudi kada im je postavio prosto pitanje „Kada je čovek zdrav“? Odgovori su bili „šarenoliki“ od odgovora: kada jedem, kada moguda spavam, kada nisam bolestan do odgovora kada mogu da se razmnožavam.

070415-fmz4

Najprecizniji odgovor po dr Paunović dobio je od jednog pastira:“Zdrav sam kad je u telu opšta tišina“

Petar Paunović je doktor iz Zaječara, rođen 1939. godine. Njegovi sugrađani Zaječarci i ostali meštani sela u Timočkoj krajini u kojoj je primarijus Dr Petar Paunović nadaleko poznat ga nazivaju „Učiteljem zdravlja“. Rođen je u Negotinu, 1939. godine, na Petrovdan, kada je i najveći narodni sabor.

070415-fmz 3

Znaju ga mnogi Timočani posredstvom svojih radio i TV aparata sa kojih svakodnevno, i po tri puta na dan, odzvanjaju njegovi kratki uvek aktuelni prilozi o zdravlju. „Dobro jutro, dragi slušaoci, šta ste danas odlučili da učinite za vaše zdravlje“ – pozdravlja ih na početku svakog novog priloga i oprašta se rečenicom: „dok život teče, zdravlje je najpreče“. Prvi put se svojim „zdravstveno-propagandnim programom“ (ZPP) oglasio 1989. godine na Radio Zaječaru, a zatim je okupirao i radio-stanice u Negotinu, Boru i Kladovu i ukupno je dosada objavio oko pet hiljada zanimljivih, uvek aktuelnih priča sa zdravstvenim porukama.

Dobitnik je nagrade Vasa Pelagić koja se dodeljuje za vrhunska ostvarenja u obrazovanju, Orden zasluge za narod sa srebrnom zvezdom, povelja savezne konferecije SSRN za aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine, Timokovo pero, za saradnju u listu „Timok“.

Proizvođač je i veliki poznavalac vina. U rodnom selu Rajcu kraj Negotina, koje je inače poznato po vinskim plantažama i podrumima (Rajačke pivnice), Dr Paunović provodi najveći deo svog vremena od kako je penzionisan.

Dodaj komentar