Društvo PR tekstovi

Dom zdravlja “Bormedic” pokrenuo pro bono projekat „Savetovalište za mlade“

Dom zdravlja “Bormedic” u Boru pokrenuo je savetovalište za mlade u okviru kojeg se nude usluge psihološkog i ginekološkog savetovanja mladih i usluge ginekoloških pregleda učenica srednjih škola – besplatno.

Promena raspoloženja, neprestana briga, strepnja, gubitak samopouzdanja, slaba koncentracija, gubitak interesovanja za svet oko sebe, osećaj krivice, samo su neki od problema sa kojima se mladi danas susreću.

U malim sredinama gotovo i da se smatra sramotom i “nepogrešivim” znakom mentalne bolesti kada se neko od njih odvaži i da potraži stručnu pomoć. Neretko je tu i osećaj srama i nesigurnost da mlada osoba podeli svoja osećanja ili probleme sa nekim. Nažalost, još je češći slučaj da mladi i nemaju kome da se obrate ako naiđu na neku životnu prepreku ili ne vide izlaz iz situacije u koju su dospeli.

Pod maksimom “OK je da nisi OK” i “Zajedno možemo sve da rešimo” , Dom zdravlja “Bormedic”, jedini privatni u Istočnoj Srbiji, pokrenuo je jedinstven projekat na ovim prostorima– Savetovalište za mlade u okviru kojeg je stavio na raspolaganje deci i adolescentima usluge svog stručnog tima, koga karakteriše visok stepen stručnosti, ali i individualan pristup svakom pacijentu i najviši nivo kvaliteta zdravstvene usluge.

Šta je to što “Bormedic” nudi mladima?

  •  Besplatno psihološko savetovanje mladih osoba, preko e-maila ili lično u Domu zdravlja “Bormedic” – anonimno ili ne, putem jedinstvene email adrese koja se koristi isključivo za savetovalište iz bilo kog grada ili opštine mlada osoba dobija priliku da postavi pitanje psihologu, ginekologu, urologu ili zakaže razgovor i da lično sa stručnjacima porazgovara o svemu što je tišti
  •  Besplatni redovni ginekološki pregledi za devojke srednje škole, dva puta godišnje, uz đačku knjižicu
  •  Besplatno ginekološko savetovanje – razgovor sa ginekologom ukoliko devojka ima problem ginekološke prirode, nije sigurna da li ima problem, doživela je neprijatno iskustvo, ili samo želi dodatne informacije s obzirom da ima ili planira da ima seksulne odnose u skorijoj budućnosti.

Kome je namenjeno Savetovalište za mlade?

Savetovalište za mlade namenjeno je pre svega svim mladim ljudima, starijim od 16 godina kojima je potrebna podrška, bez obzira na prirodu problema.

U “Bormedicu” ističu da im je namera da doprinesu oblikovanju društva gde se nijedna mladaosoba ne oseća usamljeno, uplašeno i zbunjeno, da im pomognu da jasnije sagledaju probleme i posavetuju ih u vezi daljih koraka.

“Želimo i da podignemo svest, među mladim ženama, o važnosti redovnih ginekoloških pregleda. Osobe počinju da budu seksualno aktivne nakon napunjenih 16 godina. Mlade žene u tom uzrastu u većini slučajeva nemaju razvijenu svest o važnosti godišnjih ginekoloških pregleda i informacija kojima bi trebalo raspolagati pre ulaska u seksualni život. Još jedna stvar je jako važna. Mladim ljudima nije uvek prijatno govoriti o seksualnim iskustvima i potencijalnim posledicama imanja odnosa. Zbog toga, hoćemo da im pomognemo da dobiju odgovore na sva pitanja, bila ona psihološke prirode ili ginekološke, i praktične medicinske pomoći”, navode u “Bormedicu”.

Savetovanje i postavljanje pitanja se obavlja putem email adrese, kojoj pristup imaju samo članovi tima u okviru Savetovališta. Ukoliko je osobi prijatnije da uživo porazgovara, lični dolazak u Dom zdravlja Bormedic je moguć.

“Nije bitno iz kog su grada, sa koje lokacije, mladi nas mogu kontaktirati putem jedinstvene email adrese savetovalistezamlade@bormedic.rs i objasniti problem sa kojim se susreću ili samo postaviti pitanje, mi ćemo se portuditi da dobiju odgovore na sva pitanja”, ističu iz Bormedic-a.

Dom zdravlja “Bormedic” nalazi se u Ulici Nade Dimić 10a u Boru. Kontakt telefoni za više informacija su: 063/ 460-134 i 030/ 426-077 , a e-mail Savetovališta: savetovalistezamlade@bormedic.rs

Dodaj komentar