fbpx

Dogodilo se na današnji dan 10. oktobra

Preporuka:

Do novog traktora uz pomoć države

Raspisivanjem javnog poziva za nabavku novog traktora, početkom 2020. godine, poljoprivredni proizvođači imaju mogućnost da uz pomoć podsticajnih sredstava...

Projekcija filma „Srbenka“ u Omladinskom centru

U okviru turneje "Slobodna zona" koja je počela 15. decembra, biće prikazan film "Srbenka" koji će ujedno i zatvoriti...

Bez vode nekoliko ulica u blizini Ivana Milutinovića

Zbog rekonstrukcije vodovodne mreže u ulici Ivana Milutinovića, bez vode će u petak, 17. januara biti potrošači u sledećim...
- Reklama -

Na dan 10. oktobra odigrali su se sledeći događaji:

1813. Rođen italijanski kompozitor Đuzepe Verdi, jedan od istaknutijih romantičarskih operskih stvaralaca XIX veka. Njegove opere „Aida“, „Otelo“, „Rigoleto“ i „Travijata“ i danas su ključna dela repertoara operskih kuća širom sveta.

1837. Umro francuski ekonomista Šarl Furije, socijalista-utopista.

1901. Rođen švajcarski skulptor, slikar i grafičar Alberto Đakometi, poznat po nadrealističkim prostornim konstrukcijama i ekstremno izduženim bronzanim ljudskim figurama.

1913. Završena izgradnja Panamskog kanala dugog 81,6 kilometara, kojim su spojeni Atlantski i Tihi okean.

FOTO: Pixabay.com

1917. Brazil je u Prvom svetskom ratu objavio rat Nemačkoj, pošto su Nemci torpedovali brazilske brodove.

1918. Prva srpska armija pod komandom vojvode Petra Bojovića počela je operacije za oslobađanje Niša u Prvom svetskom ratu. Grad je zauzet 12. oktobra, a austrougarska vojska je primorana da se povuče ka severu.

1964. U Tokiju su otvorene Olimpijske igre, prve u Aziji.

1970. Umro je francuski političar Eduar Daladje. Kao premijer Francuske potpisao Minhenski sporazum 1938. kojim je Hitleru omogućeno da Sudetsku oblast u Čehoslovačkoj pripoji Nemačkoj.

1975. Ričard Barton i Elizabet Tejlor venčali su se po drugi put. Sledeće godine ponovo  su se razveli.

1985. Umro je američki filmski i pozorišni glumac Jul Briner, dobitnik “Oskara” za ulogu u filmu „Kralj i ja“, mjuzikl u kojem je godinama igrao i u pozorištu.

1985. Umro je američki filmski glumac, režiser i producent Orson Vels. Njegov prvi film „Građanin Kejn“ ubraja se u najveće klasike kinematografije. Godine 1971. dobio je “Oskara” za životno delo.

1990. SSSR i Nemačka potpisali su ugovor o povlačenju sovjetskih vojnika iz Nemačke do kraja 1994. godine. U Istočnoj Nemačkoj bilo je stacionirano 380 000 sovjetskih vojnika sa 220 000 članova porodica.

1991. Skupština Srbije donela je odluku da republička zastava bude trobojka, bez komunističkog simbola, zvezde-petokrake.

FOTO: Pixabay.com

2000. Umrla je Sirimavo Bandaranaike, bivši premijer Šri Lanke, prva žena-premijer na svetu. Bila je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

2001. Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili su Amerikanci Džordž A. Akerlof, A. Majkl Spens i Džozef E. Stiglic. Svojom „analizom tržišta sa asimetričnim informacijama“, oni su pokazali u kojoj meri informacije utiču na funkcionisanje tržišta, od prodaje polovnih automobila do uspona i kolapsa na velikim berzama.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

U ponedeljak pola sata bez struje nekoliko ulica u Zaječaru

U ponedeljak, 20. januara zbog radova na mreži bez napajanja električnom energijombiće stanovnici nekoliko ulica u Zaječaru: Negotinska Niška Dunavska, Sremska Kosovska 12A Ivana...

Ima li nade za Zaječar: Sve manje ljudi, sve više praznih lokala

Poznato je da Srbija svake godine zbog negativne stope nataliteta izgubi oko 40.000 stanovnika, dakle jedan grad veličine Zaječara. Prema nekim procenama do 2060....
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: