fbpx
Zabava

Dogodilo se na današnji dan 10. oktobra

Na dan 10. oktobra odigrali su se sledeći događaji:

1813. Rođen italijanski kompozitor Đuzepe Verdi, jedan od istaknutijih romantičarskih operskih stvaralaca XIX veka. Njegove opere “Aida”, “Otelo”, “Rigoleto” i “Travijata” i danas su ključna dela repertoara operskih kuća širom sveta.

1837. Umro francuski ekonomista Šarl Furije, socijalista-utopista.

1901. Rođen švajcarski skulptor, slikar i grafičar Alberto Đakometi, poznat po nadrealističkim prostornim konstrukcijama i ekstremno izduženim bronzanim ljudskim figurama.

1913. Završena izgradnja Panamskog kanala dugog 81,6 kilometara, kojim su spojeni Atlantski i Tihi okean.

FOTO: Pixabay.com

1917. Brazil je u Prvom svetskom ratu objavio rat Nemačkoj, pošto su Nemci torpedovali brazilske brodove.

1918. Prva srpska armija pod komandom vojvode Petra Bojovića počela je operacije za oslobađanje Niša u Prvom svetskom ratu. Grad je zauzet 12. oktobra, a austrougarska vojska je primorana da se povuče ka severu.

1964. U Tokiju su otvorene Olimpijske igre, prve u Aziji.

1970. Umro je francuski političar Eduar Daladje. Kao premijer Francuske potpisao Minhenski sporazum 1938. kojim je Hitleru omogućeno da Sudetsku oblast u Čehoslovačkoj pripoji Nemačkoj.

1975. Ričard Barton i Elizabet Tejlor venčali su se po drugi put. Sledeće godine ponovo  su se razveli.

1985. Umro je američki filmski i pozorišni glumac Jul Briner, dobitnik “Oskara” za ulogu u filmu “Kralj i ja”, mjuzikl u kojem je godinama igrao i u pozorištu.

1985. Umro je američki filmski glumac, režiser i producent Orson Vels. Njegov prvi film “Građanin Kejn” ubraja se u najveće klasike kinematografije. Godine 1971. dobio je “Oskara” za životno delo.

1990. SSSR i Nemačka potpisali su ugovor o povlačenju sovjetskih vojnika iz Nemačke do kraja 1994. godine. U Istočnoj Nemačkoj bilo je stacionirano 380 000 sovjetskih vojnika sa 220 000 članova porodica.

1991. Skupština Srbije donela je odluku da republička zastava bude trobojka, bez komunističkog simbola, zvezde-petokrake.

FOTO: Pixabay.com

2000. Umrla je Sirimavo Bandaranaike, bivši premijer Šri Lanke, prva žena-premijer na svetu. Bila je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

2001. Nobelovu nagradu za ekonomiju dobili su Amerikanci Džordž A. Akerlof, A. Majkl Spens i Džozef E. Stiglic. Svojom “analizom tržišta sa asimetričnim informacijama”, oni su pokazali u kojoj meri informacije utiču na funkcionisanje tržišta, od prodaje polovnih automobila do uspona i kolapsa na velikim berzama.

Dodaj komentar