Društvo

Do 1,8 miliona dinara za najbolje zelene ideje u lokalnim zajednicama

Oganizacije civilnog društva iz svih lokalnih zajednica u Srbiji imaju priliku da se prijave za učešće u programu podrške Snažno zeleno, u okviru kojeg im je omogućena mentorska, ekspertska i finansijska podrška u iznosu do 1,8 miliona dinara za sprovođenje zelenih ideja!

U pitanju je treći po redu konkurs, koji je do sada podržao 40 organizacija civilnog društva, koje su sprovele više od 30 projekata u skoro 20 zajednica širom Srbije. U okviru programa, građani će zajedno sa koordinatorima projekta raditi na razvoju i sprovođenju zelenih ideja, sa ciljem unapređenja kvaliteta života u njihovoj zajednici.

Uz finansijsku podršku, program Snažno zeleno nudi ekspertsku i mentorsku podršku, razvoj kapaciteta iz oblasti monitoringa javnih politika, kao i jačanje kapaciteta za razvoj, upravljanje i finansijsko vođenje projekata.

Tematske oblasti u okviru kojih organizacije civilnog društva mogu da konkurišu su – upravljanje otpadom, zaštita vazduha, zaštita prirode, zaštita i upravljanje vodama, klimatske promene i horizontalno zakonodavstvo. Rok za podnošenje projektnih ideja je 31. januar 2022. do 15h, a više informacija dostupno je ovde. Predlozi projektnih ideja dostavljeni nakon postavljenog roka neće biti razmatrani.

Program Snažno zeleno teži da doprinese osnaživanju organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine, podrži inicijative lokalnih neformalnih grupa, kao i da istraži potencijale i izradi preporuke za socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica na principima zelene, cirkularne ekonomije.

Ovaj program zajedno sprovode Beogradska otvorena škola, Mladi istraživači Srbije i Inženjeri zaštite životne sredine, u okviru projekta Zeleni inkubator, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Dodaj komentar