Društvo

Đuričković: Rezultat referenduma otkrio sve slabosti vladajućeg režima

„Referendum koji je za nama otkrio nam je sve slabosti vladajućeg sistema koji nam se nameće i čini nas ljudima zarobljenim u njemu. Nije hroničan problem samo to što izvršna vlast, već godinama unazad čini da nemamo slobodno sudstvo, mnogo veći problem je što je ovaj referendum pokazao da nemamo slobodne građane“, rekao je Uglješa Đuričković, odbornik u gradskoj skupštini ispred grupe građana „ZAokret019 – Dosta je bilo! Hrabri ljudi!“.

Đuričković je ocenio da bi rezultat bio verovatno i drugačiji da je na svim biračkim mestima bilo opozicionih kontrolora.

„Ovako neizvestan ishod rezultata referenduma je posledica toga što je na velikom broju glasačkih mesta bilo kontrolora opozicije, zbog čega su većina gradskih biračkih mesta bila većinski protiv promena Ustava, dok su i pojedina sela, nalik Malom Izvoru, Tabakovcu, Vražogrncu, Zvezdanu razbila uverenje da na selu uvek glasaju za vlast. I svaka im čast. Međutim, sela u kojima nije bilo opozicionih kontrolora, izlaznost je bila duplo veća nego u ostalim selima, a i rezultati su bili ubedljivo na strani promena koje su predložile vlasti. Naravno da je to posledica direktne krađe koja je i presudila o ishodu samog referenduma. Zbog toga smo nakon analize rezultata, podneli krivične prijave za falsifikovanje rezultata referenduma, kao i prigovore RIK-u, što će biti osnov za pravno rušenje rezultata referenduma. Promena Ustava bazirana na krivičnom delu je pravno ništava. Kada dođe do promene vlasti, ovo će biti pravni osnov za poništavanje referenduma, poništavanje promena Ustava i privatizacije pravosuđa“, istakao je Đuričković.

Tužno je saznanje da živimo u zemlji u kojoj morate da kradete izbornu volju građana

Prema njegovim rečima, „tužno je saznanje da živimo u zemlji u kojoj morate da kradete izbornu volju građana, da bi doneli ustavne promene za koje istovremeno tvrdite da će da štite bolje te iste građane“.

„Građanima čestitam, jer su odbranili Ustav, a pre ili kasnije stići će i potvrda toga, a da ove ustavne promene donose istinsku nezavisnost sudstva, kako su ih predstavnici izvršne vlasti predstavljali, ova krađa izborne volje bila bi prioritet njihovog delovanja.

Tužna je i činjenica da mnogi građani nisu izašli na referendum o ovako važnom pitanju, krajnji rezultat referenduma bi bio potpuno drugačiji, uprkos krađi i falsifikovanju rezultata, da se kompletna opozicija ujedinila oko kontrole referenduma i da jedan deo opozicije nije otvoreno zagovarao bojkot i na taj način direktno pomogao vlastima da se donesu ustavne promene koje ne postoje ni u jednoj ozbiljnoj državi. Međutim, i pored falsifikovanja rezultata referenduma, 1,2 miliona onih koji su zaokružili DA ukazuje na veliku krizu u kojoj se nalazi vlast i ti loši rezultati za vlast dolaze neporedno pre republičkih i parlamentarnih izbora koji su početkom aprila.

Ono što je neophodno za izbore koji slede jeste ozbiljan pristup kontroli izbora svih opozicionih stranaka i pokreta, jer to je jedini način da se izborna volja građana zaštiti i ova vlast pošalje u ružnu političku prošlost“, završio je Đuričković.

Dodaj komentar