fbpx
Društvo

Đerdap upisan u svetsku listu geoparkova

printscreen/google maps

Područje Đerdapa je, odlukom Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESKO od 10. jula 2020. godine, upisan na listu UNESCO GLOBAL GEOPARKS i proglašen prvim geoparkom u Srbiji.

Na ovom plenarnom zasedanju Izvršnog saveta Uneska, potvrđena je odluka Saveta Uneska za globalne geoparkove o izboru Geoparka Đerdap za jednog od 15 novih geoparkova u svetu, prenosi ekologija.gov.rs.

Geoparkovi su jedinstvena, geografski celovita područja koja se odlikuju lokalitetima i pejzažem od međunarodnog geološkog značaja, ali istovremeno i sa izuzetnim prirodnim i kulturnim nasleđem. Geopark Đerdap se prostire na površini od 1.330 km2, obuhvatajući izvanredne lokalitete i fenomene geološkog karaktera.

Najupečatljiviji prirodni fenomen u Geoparku je Đerdapska klisura koja je, sa dužinom od preko 100 kilometara, najduža klisura u Evropi.

Proglašenje područja Đerdapske klisure i njenog zaleđa – delova planinskih masiva Kučaj i Miroč, za prvo područje u Srbiji koje upisano na listu UNESKO Globalna mreža geoparkova, rezultat je višegodišnjeg rada i angažovanja državnih organa i stručnjaka.

Ministarstvo zaštite životne sredine je 2014. godine pokrenulo inicijativu za uspostavljanje geoparkova u Republici Srbiji. Krajem 2015. godine formiran je Radni tim za uspostavljanje geoparka Đerdap, koji je u skladu sa Operativnim uputstvom UNESCO Global Geopark Network uradio Aplikacioni dosije, koji je preko Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO dostavljen Sekretarijatu UNESCO Global Geoparks.

Geopark Đerdap je uspostavljen na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, JP „Nacionalni park Đerdap“ i opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, kojim je predviđeno da JP „NP Đerdap“ bude nosilac aktivnosti Geoparka.

Proglašenjem Geoparka Đerdap, stvoreni su uslovi za razvijanje praksi i modela za jedinstveno povezivanje zaštite geološkog nasleđa i regionalnog održivog ekonomskog razvoja ovog područja.

Proširenjem liste sa novih 15 geoparkova u svetu, danas je u globalnu mrežu geoparkova upisano 161 područje od izuzetnog međunarodnog geološkog značaja koje se prostire u 44 zemlje.

Izvor: ekologija.gov.rs

1 komentar

 • 😂😂😂… Da ne ponavljam…. ono sto sam VEC MNOGO PUTA napisao i potpisao i na ovom zajecarskomkao i na mnogim drugim lokalnim portalima u celoj Timockoj krajini i celoj Istocnoj Srbiji ..😂😂😂
  Da nece mozda ..SADA…… onaj KO JE ,…DA BI TRAJNO ELIMINISAO SA TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE TRANSEVROPSKI (Atlanski okean-Crno more)
  AUTOPUT (drumski aspekt) Multimodalnog saobracajnog koridora -Istok (Crnomorskog koridora) preko noci nacrtao, proglasio prioretetnim i naredio ubrzano finansiranje ,,novih drumskih koridora ,,SA VISE SAOBRACAJNIH TRAKA KROZ Djerdapsku klisuru,Nacionalni park ,,,Derdap,, ,preko Miroca, kroz novi Nacionalni park,,Juzni Kucaj /Beljnanica,,…..da ih SADA mozda i izgradi….?😂😂😂😂😂… Direktno kroz UNESKO GLOBAL GEOPARK…,??? 😂😂😂😂
  ..Alo ….😂😂😂😂 Nema ..bre….NISTA OD TOGA…😂😂😂 …
  Multimodalni saobracajni koridor Istok(Crnomorski koridor) … ,,KORIDOR ZIVOTA ,, demografski ,ekonomski ,socijalno …POTPUNO URUSENE cele Istocne Srbije… I KOJI VRACA REPUBLIKU SRBIJU NA CENTRALNU GEOSAOBRSCAJNU POZICIJU ,A TIME I NA CENTRALNU GEOEKONOMSKU POZICIJU, NA BALKANU I U JUGOISTOCNOJ EVROPI ….
  BICE IZGRADJEN.!!! Tacka.
  😂😂😂 A postovsni Zajecarci uvek i lako mogu da izlistaju ovaj svoj Portal unazad….iI da ponovo procitaju sve ono sto je na ovom njihovom Portalu Zajecar online …. blagovremeno ,veoma detaljno i veoma precizno vec napisano.o ,,KORIDORU ZIVOTA,, cele Istocne Srbije…😃..
  I da ne vise nikada o ovom Projektu i temi..ne slusaju lokalne ,,sveznajuce lokalne i regionalne tragikomicne liderei likove,,…Koji inace pojma nemaju ni o cemu… ni lokalnim putevima….a
  kamo li o malo vecim temama…kao sto su na primer GEOSTRATESKI TRANSEVROPSKI KORIDORI… GLOBALNI GEOPARKOVI UNESKA..itd…😂😂😂
  Nije im to njihovo
  bukacko i
  primitivno papagajsko ponavljanje politikantskih floskula,parola i nebuloza…
  To je ipak neki malo visi nivo…i informisanosti…i znanja ..a i odlucivanja.. .. I naravno,uvek pozdrav Zajecarcima… iz 🚞

Dodaj komentar