fbpx

Deseti protest „1 od 5 miliona“ u petak od 19 sati u Zaječaru

Preporuka:

Dnevni horoskop za ČETVRTAK – 14. novembar 2019.godine

Danas je četvrtak i danas je prilično teška energija u vazduhu, a koja potiče od toga što je Mars...

Humani Zaječarci donirali novac za malog Bogdana

Organizatori Pub Quiza donirali su sredstva od kotizacije učesnika za troškove boravka malog Bogdana Gicovića i njegove mame u...

Program promocije preduzetništva i samozapošlјavanja u RPK Zaječar

U Regionalnoj privrednoj komori Zaječarskog i Borskog upravnog okruga biće održan "start up program" povodom podsticaja razvoja preduzetništva. Program ima...
- Reklama -

Jubilarni, deseti po redu građanski protest „1 od 5 miliona“ biće održan u petak, 22. marta na Trgu Nikole Pašića u Zaječaru.

Početak ovog protesta za razliku od ranijih okupljanja zakazan je za 19 časova.

Prema rečima Predraga Stankovića organizatori protesta su dobili molbu od strane nastavnog osoblja O.Š. „Ljuba Nešić“ da početak protesta bude pomeren za sat kasnije, jer se tada već završava nastava u pomenutoj školi.

“ S obzirom da u 18 sati u školi i dalje ima đaka koji pohađaju nastavu u učionicama okrenutim ka Trgu Nikole Pašića, verujemo da im buka i razglas smetaju. Pa smo prihvatili predlog nastavnika da početak protesta od ovog petka pomerimo za 19 sati.

Moram da naglasim da je do sada svaki skup redovno prijavljivan u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima.

Na svakom protestu bilo je redarske službe, svaka maršuta je redovno prijavljivana Policijskoj upravi Zaječar, a i građani se okupljaju na mestu gde je dozvoljeno okupljanje od strane lokalne samopurave“, istakao je Stanković.

Građanima će se ovog petka obratiti pisci Đorđe Miketić i Stefan Simić.

Stomatolog i pisac, Đorđe Miketić, poreklom iz Gornjeg Milanovca srednju školu je završio u Čarlstonu (Južnoj Karolini), a Stomatološki fakultet u Beogradu. Na istom fakultetu završava i specijalizaciju iz implantologije i oralne hirurgije, a kao stipendista švajcarskog ITI Instituta, nastavlja specijalizaciju iz iste oblasti na Univerzitetskoj klinici u Bonu.

Na 10. protestu Miketić će govoriti o izvrnutim vrednostima, samovolji vlastodržaca, eksploataciji radnika uz gušenje kritičke misli, koje kako ističe, nisu odlika samo ove vlasti.

„Svaka vlast teži da građane tretira kao podanike, a institucije pretvori u svoje poslušne robove.

Zato nije dovoljna puka smena vlasti. Ne možemo samo jedne gospodare menjati drugim, možda manje bahatim i to smatrati uspehom… Treba nam istinska promena celog eksploatatorskog sistema.

Zato, moramo da delujemo stalno. Da se uključimo Svi. Na svim nivoima. Nije dovoljno da šetamo i zviždimo jednom u 20 godina. Moramo da konačno naučimo onu lekciju da pobedimo i u miru. A to je težak posao. Zahteva strpljenje, upornost ali pre svega solidarnost“, poručio je Miketić u razgovoru za portal „Zaječar online“.

Stefan Simić, rođeni Paraćinac već godinama objavljuje svoju poeziju i prozu, organizator je brojnih tribina po Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

Na protestu u Zaječaru, kako ističe, govoriće kao sociolog o viziji budućnosti, o tome da li je i u kojoj meri ljudima ubijena vera zbog čega su zapali u apatiju i beznađe.

“ Uobličiću to na moj umetnički naćin. Biće to jedan poetski tekst, ali ubojit“, istakao je Simić.

Nakon obraćanja govornika, učesnici građanskog protesta „1 od 5 miliona“ krenuće u šetnju ulicama Zaječara.

Protestna šetnja kao i prošlog petka krenuće od Trga Nikole Pašića, zatim Krfskom, ulicom Generala Gambete, ulicom Božina Jovanovića i Ljube Nešića, pored kružnog toka do trga Nikole Pašića gde će 10. šetnja biti završena.

 

 

 

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Novi kviz za srednjoškolce u Tehničkoj školi

U cilju druženja i takmičenja u opštem znanju, biće organizovan još jedan kviz u prostorijama Tehničke škole u Zaječaru. Kao pandan Pub Quizu, već nekoliko...

Program promocije preduzetništva i samozapošlјavanja u RPK Zaječar

U Regionalnoj privrednoj komori Zaječarskog i Borskog upravnog okruga biće održan "start up program" povodom podsticaja razvoja preduzetništva. Program ima za cilј da podstakne samozapošlјavanje...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: