Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

delegacija narodne skupštine u kini
foto: tanjug.rs

Delegacija Narodne skupštine Srbije učestvuje na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa!

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa.

Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresajedan je od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

Delegaciju srpskih parlamentaraca, koja je predvođena potpredsednicom Skupštine i predsednicom Odbora za spoljne poslove Marinom Raguš, dočekala je članica Grupe prijateljstva i članica Odbora za dijasporu SKNK Jan Ke.

Ona je poželela dobrodošlicu i istakla da je uverena da će ova poseta omogućiti dalje unapređenje odnosa naše dve zemlje. Ovo je izvrsna prilika da se naša delegacija bliže upozna sa zakonodavnim sistemom NR Kine.

Jan Ke je navela da su u Kini sa pažnjom pratili posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji prošlog meseca. Istakla je da su bili vrlo radosni prijemom koji su doživeli u Srbiji.

Potpredsednica Raguš je predstavila članove srpske delegacije koji će učestovati sutra na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), prenela je pozdrave predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić i rekla da je Skupština Srbije rešena da unapredi odnose srpskog parlamenta i SK SKNK.

Poseta podiže saradnju Srbije i Kine na viši nivo

Istakla da poseta ima veliki značaj, s obzirom na to da se događa neposredno nakon uspešne posete kineskog predsednika Si Đinpinga našoj zemlji, drugoj u osam godina, kao i da i veruje da će i ovog puta biti uspostavljen uspešan nivo saradnje.

Pored Jan Ke, srpsku delegaciju je dočekala i ambasadorka Srbije u Pekingu Maja Stefanović.

Delegaciju pored potpredsednice Raguš, čine i potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana Paunović, predsednik Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu dr Uglješa Mrdić, kao i savetnik predsednice Narodne skupštine dr Mihajlo Jovanović.

Svako od članova delegacije imaće svoje izlaganje na sutrašnjem sastanku i govoriće o temama iz svojih resora.

SK SKNK deluje kao stalno telo Svekineskog narodnog kongresa (SKNK), koji je najviši zakonodavni organ u zemlji.

SK SKNK ima širok spektar nadležnosti, uključujući donošenje zakona, tumačenje Ustava i zakona, nadgledanje rada državnih organa, kao i imenovanje i smenu visokih zvaničnika. On takođe može odlučivati o ratnim i mirovnim pitanjima i odobravati međunarodne ugovore.

SK SKNK se sastoji od predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara i drugih članova. Broj članova varira, ali generalno uključuje predstavnike različitih regiona i etničkih grupa Kine i članovi se biraju iz redova poslanika SKNK.

Ovaj komitet predstavlja važan mehanizam u kineskom sistemu vlasti, omogućavajući efikasnu i kontinuiranu upravu i donošenje odluka u periodu između sesija SKNK. Stalni komitet trenutno ima 175 članova, od čega 13 potpredsednika.

Predsednik Svekineskog narodnog kongresa je Džao Leđi (Zhao Leji), koji je samim tim predsednik i Stalnog komiteta. On je na ovoj funkciji od marta 2023. godine (petogodišnji mandat). Trenutno je treći po rangu član Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije Kine.

ZaječarOnline/Tanjug.rs/O.B.

Dodaj komentar