Društvo Izdvajamo

Dečja nedelja i u Zaječaru: Kreirajmo svet po meri dece

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Na teritoriji grada Zaječara 79 deteta smešteno je u hraniteljske porodice, a čak 1200 porodica korisnici su socijalne – novčane pomoći.

Povodom Dečije nedelje koja traje od 30. septembra do 4. oktobra do 5. oktobra, Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru već 4. put zaredom, ove godine u saradnji sa Crvenim krstom Zaječar organizuje humanitarnu akciju pod nazivom „Drug drugu“. Prema rečima Suzane Marinković, bibliotekra Dečjeg odeljena akcija je namenjena upravo deci bez roditeljskog staranja i teškog materijalnog stanja.

Suzana Marinković, bibliotekar

„Svakog dana od 30. septembra do 4. oktobra u prostorijama Crvenog krsta u Krfskoj ulici od 9 do 13 sati svi koji žele da pomognu, moćiće da doniraju igračke, đački pribor, knjige i garderobu.

Reč je o jednoj humanitarnoj akciji i pozivamo svu decu i sve ljude dobre volje da se odazovu i donesu nešto čime bi obradovali mališane bez roditeljskog staranja“, kaže Marinković.

Akcija je prošle godine, zahvaljujući odazivu naših sugrađana, njihovim darivanjem kao i pomoći onima kojima je to potrebno, uspešno završena i obradovala one kojima je bila upućena.

Sva prikupljena sredstva po završetku akcije zaječarska biblioteka proslediće Crvenom krstu Zaječar, a cilj akcije je skretanje pažnje na decu i mlade, na njihove potrebe i lepotu deljenja i pomaganja.

Povodom Dečije nedelje 30. septembra, 1. i 2. oktobra biće priređena i izložba knjiga o deci, roditeljstvu, vaspitanju i igri iz bibliotečkog fonda i dečjih radova sa radionica. Postavku će svi zainteresovani moći da razgledaju u holu Doma kulture u Kotlujevcu, koju će upotpuniti i dva kolaža Ivane Kostić.

“ U postavci se nalaze i raritetna izdanja čak iz 50-tih, 60-tih i 70-tih godina prošlog veka.

U pitanju su Diznijeve slikovnice sa originalnim crtežima likova. tako da imamo Petra Pana iz 1957. godine i Mikijev izlet iz 1958. godine“, napominje Marinković.

Za četvrtak, 3. oktobar u 18 časova zakazana je „Strašna priča“, dečja predstava po tekstu Ane Đokić, prof. Stevana Jovanovića i učenika iz O.Š. „Desanka Maksimović“ u sali Muzičke škole.

U petak, 4. oktobra u 18 časova biće organizovano i Druženje sa knjigom – prikaz knjige „Disciplina bez batina“ – Nevene Lovrinčević, koju će predstaviti vaspitači PU „Đulići“ Suzana Vitomirović i vaspitač Željka Stanković u sali Muzičke škole.

Reč je o interaktivnom druženju sa roditeljima, gde će saznati kako da vaspitavaju decu bez primene „sile“. ujedno će prisutni imati priliku da uživaju u nastupu dece, učenika Muzičke škole.

 

Dodaj komentar