youngmeninitiative.net

Nakon 5 meseci trajanja, projekat „Mogu da kažem – nije OK“ uspešno je realizovala organizacija „Dečiji centar Zaječar“ iz SrbijeSrbija, sa partnerskom organizacijom „Status M“ iz Zagreba u Hrvatskoj,, u okviru programa Erasmus plus.

Opšti cilj projekta je razvoj antikorupcijske kulture, jačanje građanske svesti i antikoruptivnog aktivizma, kroz usavršavanje ličnih kompetencija (znanja, veština i vrednosti) srednjoškolaca/ki,  koje su im potrebne za širi društveni angažman.

“ Problem korupcije smo izabrali zato što je vidljiv i važan za mlade u obe zemlje.

Smatramo je od ključnog značaja da istražujemo lični integritet mladih ljudi, da ih informišemo o negativnim stranama korupcije, usmeravajući ih da se bore protiv nje i da ojačaju svoje poverenje u ideju vladavine prava i demokratije uopšte“, navodi se u saopštenju.

Foto: Dečiji centar Zaječar

Projekat je trajao 5 meseci i obuhvatio je  pripremne aktivnosti (4 promo radionice u srednjim školama), glavnu aktivnost omladinske razmene na kampu u Donjem Milanovcu i promociju rezultata razmene nakon povratka u lokalne sredine.

„Sve aktivnosti su realizovali  učesnici/ca od 15-25 godina.

Struktura učesnika/ca je  bila multinacionalna i poštovala  principe rodne ravnopravnosti.

Na razmeni je učestvovalo šesnaest srednjoškolaca/ki iz Zaječara (Srbija) i šesnaestoro mladih iz romskog naselja Kuršanec, Hrvatska.

Specifičnost razmene je da je maternji jezik grupe iz Hrvatske – bajaški (mešavina rumunskog, mađarskog i romskog jezika).

Romi Bajaši pripadaju jako osetljivoj i diskriminasanoj društvenoj grupi u Hrvatskoj, a među njihovim učesnicima, samo je još njih troje bilo u procesu obrazovanja. Ostali su odustali još u osnovnoj školi“, navodi Selena Ristić Vitomirović, predsednica Udruženja „Dečiji centra“ iz Zaječara.

Više o životu Roma na teritoriji Hrvatske pročitajte OVDE.

Foto: zajecarskahronika.rs

Edukacija o korupciji se odvijala kroz set pripremnih radionica, obradu rezultata vršnjačke ankete, a na samoj razmeni kroz diskusiju i razmenu različitih ličnih iskustava i stavova, kroz aktivnosti istraživanja kulturnog identiteta, precepcijom i analizom koruptivnog ponašanja kroz forum teatar, pisanjem scenarija i snimanjem 3 antikoruptivna spota.

„Principi rada forum teatra omogućili su da svako da svoj doprinos, učestvuje u rešenju, iskaže svoj stav i otvori raspravu.

Jačanjem praktičnih veština, osnažili smo mlade da preuzmu aktivnu ulogu u lokalnoj zajednici.

Samo učešće u snimanju, kroz saradnju mešovitih timova, pozitivno je uticalo na razvoj ličnih potencijala za nastup pred grupom, razvoj tehnika rada u timu, savladavanje treme.

Kroz izradu akcionih planova za dalju promociju stečenih znanja, praktično smo istražili mogućnosti uticaja na veće grupe vršnjaka i građana“, ističu iz Dečijeg centra.

Dokumentarni film o razmeni i tri antikoruptivna spota našli su se na FB strani “Dečiji centar Zaječar”, gde ih i dalje možete pogledati.

Video materijal je titlovan na bajaški jezik.

Ova 4 video zapisa delimično su snimili, a neke u potpunosti montirali učesnici/ce omladinske razmene.

“ Nakon razmene, materijal smo emitovali u školama i kroz razgovor o projektu, sa rezultatima upoznali oko 300 učenika/ca i profesora zaječarskih srednjih škola, kao i članove/ce Udruženja Roma.

Radionica o korupciji nastala u pripremama, a dovršena na razmeni, originalno je delo učesnika/ca i potpuno je primenljiva za različite oblike prepoznavanja korupcije i pokretanja diskusije o istoj“, zaključuju organizatori.

Do danas je ove zapise videlo preko 2600 osoba.


Antikoruptivni spotovi

https://www.facebook.com/100007980461275/videos/2233148136961180/UzpfSTEwOTEyNTQ4NzQyMjA5MjQ6MjE0NzE0MTM1ODYzMjI2NQ/

https://www.facebook.com/deciji.centar.3/videos/1168691153278936/

https://www.facebook.com/deciji.centar.3/videos/247504585875027/

Video zapis o utiscima sa razmene

https://www.facebook.com/deciji.centar.3/videos/918415428351242

E-časopis o razmeni

https://www.yumpu.com/xx/document/view/62124916/omladinska-razmena-donji-milanovac

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here