Društvo

Deca korisnika Narodne kuhinje darivana Uskršnjim poklonima

FOTO: Radio Magnum

Duže od dva meseca u jednom od najvećih prodajnih marketa u Zaječaru humani ljudi imali su priliku da u posebno napravljenoj kutiji doniraju slatkiše ili igračke  za decu korisnika narodne kuhinje u Zaječaru. Ova humanitarna akcija organizovana je povodom najvećeg Hrišćanskoh praznika Vaskrsa, a akciju su podržali versko dobrotvorno starateljstvo Eparhije timočke, zaječarski Narodni muzej i Crveni krst u saradnji sa maloprodajnim lancem „Maxi“ prodavnica.

Dovoljno slatkiša i igračaka za oko 100 mališana iz socijalno najugroženijih porodica sa područja Zaječara prikupljeno je u humanitarnoj akciji koja je u gradu na Timoku trajala duže od dva meseca.

FOTO: Radio Magnum

Zahvaljujući humanim ljudima kutija je napunjena do vrha, a deca korisnika narodne kuhinje u Zaječaru sa oduševljenjem će dočekati najradosniji Hrišćanski praznik Vaskrs.

Vuk Jovanović, sekretar Verskog dobrotvornog starateljstva u Eparhiji timočkoj najavio je da će pomenuta kutija za prikupljanje humanitarne pomoći biti postavljena i u ostalim gradovima Eparhije timočke.

„Akcijs je počela 12. februara, na dan slave Verskog dobrotvornog starateljstva, Sveti Tri Jerarha.

Kutija je stajala u Maksi diskontu, gde su svi građani Zaječara i gosti grada, mogli da ostave pakete i neke slatkiše, kao i igračke za najugroženije. Drago mi je da smo uspeli da napravimo stotinak bogatih paketa“, istakao je Jovanović.

Ovoj humanitarnoj akciji priključio se i zaječarski Narodni muzej u okviru projekta “Mili moja – dečija igračke od praistorije do danas“. Prema rečima nadležnih, ustanova je kupila i nove igračke za najugroženiju decu.

„ Narodni muzej Zaječar od decembra prošle godine realizuje projekat „Mila moja – dečije igračke od praistorije do danas“.

Učestvovali smo u dizajnu i tehničkoj realizaciji kutije, skupiili smo polovne igračke, a kao ustanova kulture uspeli smo da kupimo i neke nove igračke koje smo priložili u ovu kutuju za decu“, rekla je Suzana Antić iz Narodnog muzeja u Zaječaru.

FOTO: Radio Magnum

Vladan Marković, sekretar zaječarskog Crvenog krsta se zahvalio je svima koji su učestvovali u ovoj humanoj akciji, napomenuvši da su ove godine paketići namenjeni deci do 10 godina.

Takođe, prema Markovićevim rečima, sva ona deca koja danas nisu preuzela paketiće, moći će to, zajedno sa roditeljima, da učine i narednih dana u prostorijama Crvenog krsta.

izvor: Zaječar online / Radio Magnum

Dodaj komentar