Društvo

Danas su Mladenci: Kakav je danas dan, takvo će nam biti celo proleće!

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih, koji su postradali za Hristovu veru 320. godine.

Svi mučenici bili su mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici /mladenci/ u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na početku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Mladenčići se premazuju medom, domaćice ih nude deci i svima koji dođu u kuću pre podne.

Kod naših starih, vlada verovanje da kakvo vreme bude danas, takvo će biti celo proleće: pa ako bude sunčano, pred nama je lepo vreme i mnogo sunca, sve do leta, a ako pada kiša, duva vetar i vremenske prilike nisu dobre, pred nama je turbulentan period.

Ako budete „nabacili“ osmeh na lice i budete imali pozitivne misli, veruje se da mlada možda i uspe da rastera oblake.

Posećivanje mladenaca i donošenje poklona, moderan je i gradski običaj, ali su ga i sela širom Srbije  veoma brzo prihvatila. Smatra se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali je u praksi ipak drugačije.  Mladencima toga dana u goste dolaze samo najuža porodica i prijatelji.

Mladenci uvek padaju uz Časni post i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana mora biti posna radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Mladenci se praznuju 22. marta po novom, odnosno 9. marta po starom kalendaru.

Dodaj komentar