Društvo

Danas je prvi dan proleća

Proleće je jedno od godišnjih doba, koje po konvenciji na severnoj Zemljinoj polulopti traje deo marta, ceo april, maj i deo juna, a na južnoj Zemljinoj polulopti deo septembra, ceo oktobar, novembar i deo decembra. Na dan početka proleća, takozvanu prolećnu ravnodnevnicu, koja obično pada oko 21. marta, obdanica i noć traju po 12 sati.Nedelja u kojoj je započela prolećna ravnodnevica poznata je i kao Sveta nedelja.Datum početka ravnodnevice može da varira jedan dan u zavisnosti od toga da li je godina prestupna ili je prosta.Proleće će trajati do 21. juna, kada počinje leto. Letnje računanje vremena u Srbiji počeće u noći između 28. i 29. marta, kada časovnike treba pomeriti jedan sat unapred. U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a pre devet godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Mnoge poznate ličnosti su pisale o proleću, evo samo nekih citata:

‘Proleće donosi sećanje na nečiju nevinost,
Leto dolazi i donosi nam veselje,
Jesen dolazi i donosi nam poštovanje,
Zima dolazi i donosi nam istrajnost.”
– Joko Ono

”Da li dolazi proleće?” pitala ga je.
”Šta je bilo?” uzvratio je.
”Zar ne vidiš da to sunce sija na kiši i kiša pada na suncu.”
– Frances Hodgson Burnett, The Secret Garden

Ništa živ čovek ne može izgubiti što mu jedno proleće ne bi moglo povratiti, niti može čovek biti trajno nesrećan dok Bog daje da se duša leči zaboravom i zemlja obnavlja prolećem.
– Ivo Andrić

”Sve smo bliže proleću. I ne toliko mi njemu koliko ono nama. Da proleće ne dolazi samo, nikad mi ne bismo stigli do njega.”
– Duško Radović

Dodaj komentar