Društvo

Danas je Preobraženje Gospodnje, jedan od 12 velikih Hristovih praznika

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
printscreen/youtube.com

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik Preobraženja Gospodnjeg. Ovaj praznik posvećen je sećanju na Hristovo preobraženje na gori Tavor.

Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao poput sunčeve svetlosti i time pokazao svoje božansko poreklo.

Preobraženje je poznato i kao letnje Bogojavljenje, jer su se i tada otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca: ,,Ovo je Sin moj ljubezni, njega poslušajte“.

U narodu se obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina, a u crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu. U krajevima gde nema grožđa, deli se neko drugo voće.

Postoji verovanje da se o ovom prazniku celokupna priroda preobražava. Takođe, nekad se verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.

Narod veruje da na ovaj praznik ne treba spavati ni plakati, jer ćete takvi biti čitave godine. Ne treba piti ili se kockati, jer ćete se preobraziti u pijanca ili kockara. Na Preobraženje treba raditi, biti vredan, a običaj je da devojke i žene tog dana odrade od svakog ženskog posla pomalo, kako bi cele naredne godine bile vredne.

Dodaj komentar