Društvo

Danas je Ognjena Marija

FOTO: wikipedia.org

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetu velikomučenicu Marinu – Ognjenu Mariju.

Ognjena Marija se poštuje kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena. Ovaj praznik u crkvenom kalendaru nije upisan crvenim slovima, ali spada u veoma važne i poštovane praznike u srpskom narodu, pogotovo među žanama.

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antiohije. Krstila se u 12. godini i zbog vere u Isusa Hrista stradala je u vreme cara Dioklecijana. Sveta velikomučenica Marina posečena je mačem u 16. godini, u doba cara Dioklecijana.

Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom, ona spada u “ognjevite” svece.

Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi. One kojima se na ovaj dan zapali žito ili seno Marija opominje, jer su se ogrešili radeći na praznik. Prema predanju, Ognjena Marija pali i kažnjava ognjem, a grmljavina na ovaj dan tumači se kao “loš znak”. To može da znači da predstoji teška i sušna godina, a može ukazivati i na bolest i siromaštvo.

Prema narodnom verovanju, devojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvek u njih gledati kao “u svoj odraz u ogledalu”.

U manastiru Svete Marine u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, počivaju njene čudotvorne i svete mošti, koje posećuju i klanjaju im se i pravoslavni vernici i muslimani.

Dodaj komentar