fbpx
Društvo Izdvajamo

Danas je Bogojavljenje: Bog se javi, vaistinu se javi!

FOTO: sr.wikipedia.org

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje.

Na Bogojavljenje, 19. januara, završavaju se nekršteni dani. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst, a zbog pandemije u nekim mestima će ove godine plivanje izostati.

Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen je na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, obavio je Jovan Krstitelj. Ostvareno je prvi put Sveto Trojstvo, a Božji glas sa neba reče: “Ovo je Sin moj”, krštenju Sina Božijeg u reci i Svetom duhu koji je u obliku goluba sleteo na Hrista.

Mnogi običaji se odnose na Bogojavljenje.

Na ovaj dan osvećuje se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela. Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja. Bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj, uči hrišćanstvo, prebiva sila Duha Svetoga.

Bogojavljensku vodicu, po verovanju, pile su trudnice da bi se „otvorile kao nebo na Bogojavljenje“, pa da se lako porode. Ta se voda sipa i u bunar kako bi se pročistio, a u stara vremena osvećena vodica davala se bolesnicima koji nisu mogli da odu u crkvu na pričest.

Po predanju, onaj ko je zdrav izjutra, pre izlaska sunca, treba da obavi ritualno kupanje u reci.

Danas, pozdravlja se rečima: “Bog se javi” ili “Hristos se javi”, a otpozdravlja sa “Vaistinu se javi”. Po običajnom kalendaru, danas počinju dani pogodni za venčanja.

Na Bogojavljenje, nikada se ne posti, bez obzira u koji dan padne. Sa ovim danom završavaju se i “nekršteni dani”, započeti na Božić.

Prema narodnim pripovedanjima, običaj je bio da neudate devojke stave ogledalce pod jastuk, noć pred Bogojavljenje, jer se verovalo da će sanjati muškarca za koga će se udati.

Mlade devojke na bogojavljensko jutro nekada su odlazile na izvor, bacale zrno pšenice i kukuruza u njega, izgovarajući: „Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive“. Zatim bi zahvatile vodu i odnosile je do kućnog praga, gde su ih čekali ostali ukućani.

U pojedinim krajevima Srbije običaj je da se na dan Hristovog krštenja operu stvari i očisti kuća, jer su prošli nekršteni, to jest nečisti dani, koji traju od Božića.

Dodaj komentar