fbpx
Kultura

Dan Matične biblioteke „Svetozar Marković“u Zaječaru

U galeriji Radul begovog konaka, organizovana je svečana dodela nagrada korisnicima i saradnicima Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru, povodom obeležavanja 153 godine rada ove ustanove. U okviru svečanosti, priređena je promocijom knjige “ Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ autora dr Dejana Vukićevića.

Boban Đorđević, direktor zaječarske Biblioteke je istako da je ova godina bila uspešna i da su održane mnoge promocije, radionice…

„Zahvaljujući konkursima Ministarstva kulture odobrena su nam dva projekta u vrednosti od 3 miliona 700 hiljada dinara koja je pomogla rad ove kulturne ustanove. Projekat u vrednosti oko 600 hijada dinara, odvojeno je za opremu za poslovanje koja će do kraja godine biti instalirana i olakšati rad zaposlenima.

Prema Đorđevićevim rečima, ovo je jedna od najstarijih biblioteka u zemlji, a poslednji put se radilo na uređenju biblioteke pre skoro 50 godina.

„Drugi projekat u vredosti od 3 miliona 100 hiljada dinara odvojen je za tekuće održavanje biblioteke i radovi se privode kraju“, rekao je Đorđević.

Veliku pažnju prisutnih izazvala je promocija knjige „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ na kojoj je autor dr Dejan Vukićević naglasio da se radi o pionisrkom poduhvatu, jer se niko do sada nije kod nas bavio cenzurom u bibliotekarstvu.

„Najbrutalniji obračun sa knjigom bio je u periodu inkvizicije sa indeksima zabranjenih knjiga. Autori cenzure se tada nisu krili, čak su se hvalili sprovodjenjem cenzure. Od tada do našeg doba cenzura je sve prikrivenija“, kazao je Vukićević.

Zaječarska biblioteka je kao Narodna biblioteka osnovana 1866. godine, a od 1961. godine je proglašena i za matičnu koja pokriva teritoriju Zaječarskog okruga.

Dodaj komentar