fbpx

DAN 9. SRPSKE UDARNE BRIGADE: Položeni venci narodnom heroju Vasiliju Đuroviću Žarkom (VIDEO)

Preporuka:

U ponedeljak pola sata bez struje nekoliko ulica u Zaječaru

U ponedeljak, 20. januara zbog radova na mreži bez napajanja električnom energijombiće stanovnici nekoliko ulica u Zaječaru: Negotinska Niška ...

Ivan Jegdić, Dram i Keni Nije Mrtav u Omladinskom centru

Zaječarsku publiku dolazećeg vikenda očekuje "3 u 1 nastup" gde će u toku jedne večeri imati priliku da čuju...

U Zaječaru sunčano uz povremenu oblačnost

U Srbiji ujutro slab mraz, u nižim predelima, po kotlinama i dolinama reka niska oblačnost, ponegde i magla, koja...
- Reklama -  

Intoniranjem himne u kasarni Nikola Pašić u Zaječaru danas je obeležena 73. godišnjica formiranja 9. srpske narodnooslobodilačke udarne brigade.

Na spomen bistu narodnom heroju Vasiliju Đuroviću Žarkom, prvom komandantu 9. brigade vence su položili pripadnici vojske, članovi zaječarskog SUBNOR-a, predstavnici rezervnih vojnih starešina i ratnih vojnih invalida, kao i članovi udruženja vojnih penzionera i potomaka.

9. brigada je tokom Drugog svetskog rata vodila borbe sa okupatorom na teritoriji Timočke krajine, Šumadije, a kasnije i na Drini.

„Ova jedinica učestvovala je u svim važnim borbama u delu Morave, Rasine, Timoka, Timočke krajine, Sokobanje. Učestvovala je u oslobođenju Zaječara, Timočke krajine, Beograda, preko Bosne do Slovenije“, istakao je Dragoljub Nikolić, predsednik SUBNOR-a Zaječar.

„U sastavu ove brigade bilo je oko 5 hiljada boraca. Poginulo je 883, 70 njih je umrlo i 13 nestalo. Brigada je iznedrila i 3 narodna heroja, Vasilija Đurovića Žarkog, Branka Miloševića Metalca i Petronija Jovanovića Pere Komirićanca“, dodao je Nikolić.

9. srpska brigada je pored učešća u Drugom svetskom ratu učestvovala i u okršajima tokom raspada Jugoslavije i NATO agresije 99. godine, gde je deo brigade dejstvovao na Kosovu i Metohiji, a deo bio u pripravnosti na teritoriji Timočke krajine.

Na kraju ceremonije, svi prisutni su minutom ćutanja odali poštu palim borcima koji su svoje živote dali za slobodu otadžbine.

Pogledajte prilog „Online televizije“:

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

„Svetosavska akademija“ 27. januara u zaječarskom pozorištu

U sali Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ u Zaječaru u ponedeljak, 27. januara biće održana Svetosavska akademija. Početak akademije zakazan je za 19 sati,...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: