Društvo Izdvajamo

Da li će vas posetiti izvršitelji – proverite putem interneta

Građani Srbije se često žale da javni izvršitelji nisu ni pokušali da im uruče rešenje o izvršenju, već da su ga odmah okačili na oglasnu tablu suda i da ih čak ni o tome nisu obavestili. Međutim, Ministarstvo pravde Republike Srbije osmislilo je način da pomenuti problem reši.

Građani i pravna lica u Srbiji od sada će putem interneta moći da provere hoće li ih posetiti izvršitelji ili eventualno postoji neka sudska presuda koja im nije uručena.

Naime, Ministarstvo pravde je u saradnji sa USAID Projektom „Vladavine prava“ od 1. januara 2020. pokrenulo elektronsku oglasnu tablu suda, koje će zameniti fizičke oglasne table po sudovima.

Na eTabli građani i pravna lica sada mogu da pronađu sva pisma iz izvršnog postupka, koja im nisu uspešno uručena lično od strane suda ili javnog izvršitelja.

„Elektronska oglasna tabla zamenila je dosadašnje fizičke oglasne table po sudovima, čime je povećana odgovornost, transparentnost i efikasnost pravosuđa, a građanima i privredi omogućen brz i jednostavan uvid u sadržaje oglasnih tabli sudova na jednom mestu, odnosno na Internetu“, kažu iz Ministarstva pravde.

U Ministarstvu pravde kažu da uvođenje elektronske oglasne table građanima omogućava sa jedne web adrese mogu da saznaju koja se sve izvršenja odnose na njih, ukoliko im ista nisu lično uručena putem pošte, a u narednim fazama će imati mogućnost da uz prethodnu registraciju dobiju informacije i preko mejla ili SMS poruke kada se na oglasnoj tabli istakne dokument koji se odnosi na njih.

Međutim, šta na to kažu građani?

Nijedan od anketiranih Zaječaraca do sada nije čuo da postoji elektronska tabla, preko koje mogu da saznaju za eventualni izvršni postupak. Međutim, kako kažu, pomenuta mera nije prilagođena starijem stanovništu, koje ni ne zna da koristi internet.

„Nisam čula za tu novinu, a i šta mi to znači. Ja sam polupismena, ne znam da koristim internet, tako da je ideja jako loša“, kaže penzionerka Marinja Dragičević.

 

„Nemam internet, niti znam da ga koristim. Račune se trudim da plaćam na vreme, tako da me se to što smišljaju ne tiče“, kaže čika Dragiša.

Ako uzmemo u obzir podatak da je u Srbiji, ali i u Zaječaru kompjuterski nepismeno više od 50 odsto stanovništva ostaje pitanje kome je ova aplikacija namenjena?

I šta, u slučaju da građani ne znaju da pronađu rešenje o izvršenju na elektronskoj oglasnoj tabli suda i zato propuste rok za prigovor ili žalbu… kome onda mogu da se obrate u slučaju kada izgube imovinu!?

Dodaj komentar