Društvo

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA NA MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI: U Zaječarskom okrugu srednje i više obrazovanje nema čak 50 % građana!

Centar za mlade INPUT

Međunarodni dan pismenosti obeležava se danas, a Srbija ga dočekuje uz oko 165.000 nepismenih stanovnika i blizu 14 odsto populacije – bez dana škole ili sa nekoliko razreda osnovnog obrazovanja.

Rezultati popisa iz 2012. pokazali su da je broj nepismenih ljudi u Srbiji upola manji u odnosu na popis iz 2002. godine, ali ipak 14 odsto starijih od 15 godina nema završenu osnovnu školu, dok oko 20 odsto stanovništva nema diplomu srednje škole, što bi značilo da nikakvu kvalifikaciju za rad nema skoro trećina odraslog stanovništva.

Sitaucija je poražavajuća i u Zaječarskom okrugu!

Prema statistici, tek svaki sedmi građanin ima završenu srednju školu.

„Na nivou Zaječarskog okruga imamo 23,3 posto onih koji nemaju završenu osnovnu školu.

Što se tiče populacije koja nema srednje i više obrazovanje u ovom delu takvih je 47,8 procenata prema popisu iz 2012. godine“, rekao je načelnik odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Zaječaru, Milan Jelenković.

Ali, kako nam je objasnio Jelenković, ni u Borskom okrugu situacija nije bolja.

„Oko 22 procenata stanovništva starijeg od 15 godina u Borskom okrugu ili nema školu ili ima nepotpunu osnovnu školu.

Ako dodamo i one sa završenom osmogodišnjom školom, 46,6 posto stanovništva u Borskom okrugu ima samo osnovnu ili čak ni to“, dodaje Jelenković.

Za zapošljavanje svakako je najbitnije da se završi minimum srednja škola. Dakle, obrazovanje je veoma važno za zapošljavanje, a o tome možda svedoči i podatak da je mnogo onih koji nemaju završenu srednju školu, nezaposleno.

Kompjuterski je nepismeno više od 50 odsto stanovništva Srbije.

Najviši stepen obrazovanja odraslog stanovništva imaju skandinavske zemlje, dok je najniži stepen obrazovanja u zemljama južne Evrope. Kada je reč o regionu, Slovenija je najviše napredovala što se tiče obrazovanja odraslog stanovništva.

Centar za mlade INPUT

Međunarodni dan pismenosti je 1967. godine ustanovila Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) kako bi se svake godine, bar na taj dan, istakla važnost čitanja i pismenosti.

Dodaj komentar