Društvo Izdvajamo

Da li Apoteka „Zaječar“ zloupotrebljava KORONA VIRUS i pravi EXTRA profit na dezinfekcionim sredstvima?

Da li Apoteka „Zaječar“ zloupotrebljava nestašicu i paniku kod građana izazvanu Korona virusom? Drastično su podigli cene dezinfekcionih sredstava iz svoje galenske laboratorije, koja su poslednjih dana izuzetno tražena, usled panike od korona virusa.

U Srbiji kao i u Zaječaru vlada nestašica sredstava za dezinfekciju koja su se do nedavno mogla pazariti u većem pakovanju, po ceni od 150 -200 dinara za 1 litar, a sada u manjem pakovanju, sa istim ili neznatno izmenjenim hemijskim sastavom, koštaju 250 dinara za malu bočicu od 100ml.

Umesto da angažuje dodatne kapacitete u svojoj galenskoj laboratoriji u kojoj, između ostalog, proizvode i pakuju dezinfekciona sredstva koja su kao posledica korona virusa izuzetno tražena na tržištu, Apoteka „Zaječar“ kojom rukovodi Dragana Branković Minčić, kandidat Srpske napredne stranke za narodnog poslanika, odlučila se za drastično povećanje cena i na ovaj način, zloupotrebljavajući nestašicu i koristeći paniku i strah građana, obezbedi nesrazmerno veliki profit.

DEMANTI
NEKOLIKO SATI NAKON OBJAVE OVOG TEKSTA, APOTEKA ZAJEČAR UPUTILA JE DEMANTI KOJI MOŽETE PROČITATI KLIKOM OVDE!

Ovakvo ponašanje primetila je i jedna Zaječarka koja je društvenoj mreži Facebook upozorila na neprimereno povećanje cena. Ona je između ostalog napisala: Pre Corone (virus) obični asepsol od 1l koštao je 170 dinara a danas bočica od 100ml košta 250 dinara.

Zaječarka S.T. koja nam je dostavila kopiju fiskalnog računa, kaže za portal Zaječar Online da zbog male dece redovno kupuje dezinfekciona sredstva i da je primetila drastično uvećane cene u Apoteci Zaječar.

„U petak 13. marta u glavnoj apoteci tražila sam veće pakovanje Asepsola, međutim apotekarka mi je ljubazno rekla da je nestašica i da trenutno nemaju bocu od 1 litra ali mi je ponudila jednopostotni rastvor asepsola iz njihove galenske laboratorije i objasnila da je to to“ – kaže naša sugrađanka S.T.

Totalni šok je usledio kada je saznala cenu za ovu malu bočicu!

„Pristala sam da kupim, ali šok je usledio kada mi je rečeno da je cena 250 dinara, bilo mi je neverovatno jer sam do pre par dana toliko plaćala pakovanje koje je 10 puta veće. Smatram da je ovo klasična zloupotreba i iskorišćavanje jedne teške situacije da se na lak način ostvari ogromna zarada. Posebno je zabrinjavajuće to što se ovo dešava u gradskoj apoteci, ko zna šta tek rade pojedini privatnici“ – zaključuje S.T.

U Apoteci Zaječar smo se uverili da zbog velike potražnje i kako se ne bi stvarale nestašice trenutno nude sredstvo za dezinfekciju ruku i predmeta samo u manjim pakovanjima. Što se tiče povećanja cena, zaposleni tvrde da je razlog tome što su sastojci koje nabavljaju trenutno skuplji na tržištu.

Ovakvo objašnjenje „ne drži vodu“ smatra Zaječarac T.N. Prema njegovim rečima, kod ovih dezinfekcionih rastvora, glavni sastojak je prečišćena voda, tako da bi te supstance koje nabavlja apoteka trebalo da poskupe 1.000 puta ili 10.000 puta da bi konačni proizvod-rastvor bio skuplji 10 puta.

On se nada da će nadležni organi ispitati ovakvo poslovanja a takođe smatra da bi pravi primer bio da se nakon proglašenja pandemije, gradska apoteka recimo u potpunosti odrekne profita na ove proizvode i tako dodatno olakša situaciju sugrađanima.

Retkost je, ali ima trgovina gde se Asepsol još uvek može naći po starim cenama, pre nego što ih je „napumpao“ Korona virus.

Ministri apeluju na građane da prijavljuju ovakve slučajeve

O ovakvim zloupotrebama govorio je na jučerašnjoj press konferenciji i ministar zdravlja Zoran Lončar. On je istakao da ima dosta pritužbi građana na one koji formiraju cene u apotekama ili prodavnicama u kojima se prodaje roba koja je sada izuzetno tražena.

Prema njegovim rečima, maske i dezinfekciona sredstva su izuzetno traženi a građani su slali dokaze u vidu slikanih fiskalnih računa na kojima se vide znatno uvećane cene u odnosu na samo pre nekoliko dana ili nedelja.

Ministar Lončar je istakao da će država odmah slati inspekcije u te objekte i još jednom zamolio građane da prijave ovakve slučajeve.

Ministar za trgovinu, telekomunikacije i turizam Rasim Ljajić ponovio je da građani ne treba da se plaše zbog nestanka osnovnih namirnica, jer robe ima u zalihama.

On poziva građane da ako primete da neko podiže cene proizvoda u apotekama to prijave na broj 011/26 99 610.

„Građani će moći na ovom broju da prijavljuju svaku vrstu nepravilnosti. Ovaj broj se odnosi samo na apoteke – kupovinu medicinskih sredstava jer najveći broj prijava su cena maski i nestašica maski, alkohola, asepsola“, naveo je Ljajić.

1 komentar

  • Pa u SNS su sve lopovi i lažovi, da li da verujemo fiskalnom računu ili direktorki koja pliva godinama i u G 17 i kod Mirkovića i ko Ničića i kod SNSa.

Dodaj komentar