fbpx
Društvo

Članovi “Dečijeg centra” jedini iz Srbije učestvuju na Međunarodnoj konferenciji “Erazmus +” u Briselu

Članovi zaječarskog Udruženja “Dečiji centar” Mateja Vrška i Nikola Trajković nominovani su od strane Nacionalne agencije “Erazmus plus” za učešće na Međunarodnoj konferenciji u Briselu. Oni će u glavni grad Belgije boraviti od 27. do 31. januara gde će predstaviti rezultate projekta “Mladi protiv korupcije” na kome su radili pre dve godine.

Svakih sedam godina Erazmus fondacija “Tempus” organizuje okupljanje učesnika koji su radili na brojnim njihovim projektima, a ovaj put jedini predstavnici Srbije biće dvojica mladih srednjoškolaca iz Zaječara.

Mateja Vrška ističe da je rad na projektu “Mladi protiv korupcije” ima za cilj da osvesti mlade o problemu korupcije, da ih upozna sa preventivnim sredstvima koje država može da koristi u toj borbi protiv korupcije i ali i načinima pomoću kojih mladi mogu da učestvuju u njenom suzbijanju.

Mateja Vrška

“U okviru projekta organizovali smo kamp u Donjem Milanovcu, koji smo realizovali uz pomoć hrvatske organizacije “Status M”. Snimili smo nekoliko video klipova na temu mladih protiv korupcije i projekat je dobio jako dobre ocene”, kaže Vrška.

“Erazmus +” je projekat udruženja “Dečiji centar” ocenio kao izuzetno dobar i stavio ga na visoko drugo mesto u proceni.

Prema rečima Vrške i Trajkovića njihov cilj je da se u Briselu edukuju, u nadi da će im to pomoći u daljem radu i pisanju projekata.

Nikola Trajković napominje da “Dečiji centar” već par meseci radi i na projektu koji se bavi temom održivog razvoja i njegovog značaja za mlade.

Nikola Trajković

“Projekat povezuje više tema, povezuje rodnu ravnopravnost i održivi razvoj. zajednički ga radimo sa organizacijom “Ženski lobi” iz Makedonije i biće realizovan od 22. do 31. jula na Staroj planini. Produkt projekta biće kratki dokumentarni film o građanskom aktivizmu meštana Rakite”, kaže Trajković.

Prema njegovim rečima, projekat je namenjen mladima od 15 do 20 godina i u njemu će učestvovati oko 40 mladih ljudi iz Zaječara i Skoplja.

Selena Ristić Vitomirović, predsednica Udruženja “Dečiji centar” napominje da je njihovo učešće u pomenutim projektima “Erazmusa” vezano kako za Srbiju, tako i za čitav region.

dečiji centar zaječar

Planovi “Dečijeg centra” za 2020. godinu

Tandem Western Balkans

Ekumenska inicijativa žena Udruženje “Dečiji centar” podržava već tri,četiri godine unazad kroz projekte kojima promovišu žene u nauci. Projekat “Ženski potpis” rađen je protekle 2 godine, a sada se nadovezuje na novi projekt “Srp, čekić i štikla”.

Selena Ristić Vitomirović

Selena Ristić Vitomirović kaže da je projekat vezan za temu održivog razvoja i rodne ravnopravnosti i da je započet oktobra 2019. godine studijskim putovanjem u Novom Pazaru.

“To smo radili zajedno sa devojkama iz Prizrena, Novog Pazara i Zaječara. Misija “Dečijeg centra” je da što više učini vidljivim problem devojaka i žena pa je “Srp, čekić i štikla” priča o tranziciji i vremenu koje obuhvata život naših baka, majki i sadašnjih tinejdžerki”, kaže Selena.

Prema nejnim rečima osnovni cilj projekta je da se ustanovi da li je sloboda nekada bila veća ili je to vidljivije sada i koliko je sloboda po pitanju rodne ravnopravnosti i mogućnosti zaposlenja danas više ostvariva.

“Prikupljaćemo priče baka, majki i devojaka. Nakon toga ćemo  priče koje su najjeftinije iskoristiti za scenario, a onda uraditi predstavu koja će biti odigrana u Zaječaru i još nekim gradovima u Timočkoj krajini. Svako igranje predstave pratiće izložba fotografija od kojih ćemo kasnije napraviti film”, napominje Ristić Vitomirović

Udruženje “Dečiji centar” u saradnji sa Balkanskom mrežom za lokalnu demokratiju iz Skoplja tokom 2020. godine realizovaće i projekat na temu “Kulture sećanja”, priči o kulturnom nasleđu gradova: Skoplje, Prizren i Zaječar.

Mreža mladih protiv korupcije

“Centar za primenjenu istoriju” sa 10 gradova Srbije radi program pod nazivom “Mapiranje mesta sećanja od 90-ih godina to danas”, a Udruženje “Dečiji centar” je uključen u to.

“Svaki od gradova u svojoj lokalnoj zajednici moraće da otkrije par tih sećanja, koja mogu biti i fizička, poput spomenika ili na primer nevidljiva sećanja poput imena nekih institucija koje više ne postoje. Da bude ispričana priča o tome šta se desilo i zašto je to zaboravljeno”, kaže Nikola Trajković.

Projekat je “Dečiji centar” započeo sa organizacijom “Svet reči” iz Velike Plane, a u Zaječaru su već održane radionice na pomenutu temu u Gimnaziji i Ekonomskoj školi.

U okviru pomutog projekta i 9. decembra 2019. godine “Dečiji centar” je na zaječarskom trgu organizovao akciju na Dan borbe protiv korupcije.

“Kada se mladom čoveku kaže da je korupcija kupovina diplome ili partijsko zapošljavanje nepotizam oni to ne vide kao takvo. Da bi se to iskorenilo očito da je potrebna konstantna edukacija”, kaže Selena.

Članovi Udruženja “Dečiji centar” poslednje dve nedelje dobili su čak 3 poziva za učestvovanje u brojnim projektima u Poljskoj u Krakovu i u Hrvatskoj u mestu Kutini.

U Poljskoj će biti reči u projektima koji su vezani za čist vazduh i mlade, a drugi projekat za osnaživanje mladih u domenu demokratije. U hrvatskom gradu Kutini biće reči u projektu za socijalnu inkluziju i muziku.

Dodaj komentar