Društvo

Celo brdo nestalo sa Kraljevice, Ničić kaže – vršimo rekultivaciju zemljišta

Atlas Servis - 24h pomoć na putu

Sa platoa Park šume Kraljevica nestalo je celo jedno brdo. Od mesta gde je bagerima kopano, kamioni su odvozili pesak do novog stadiona, kako nam je na licu mesta objašnjeno, za potrebe izgradnje stadiona a uz odobrenje uredno dobijeno od strane gradske uprave. Ipak, ispostaviće se da je priča malo drugačija.

Naime, nakon što su slike bagera i kamiona preplavile društvene mreže, Zaječarci su postali sumnjičavi a javnost se prilično uzburkala, jer Kraljevica je rak rana svakome ko voli ovaj grad. Mnoge je „betonizacija“ Kraljevice već pogodila u srce, a vađenje peska sa područja park šume samo je dodatno dolilo ulje na vatru nakon što je krajem prethodne godine procureo očigledno tajni dokument kojim je dozvoljeno geološko istraživanje kompaniji ,,Balkan exploration and mining” iz Beograda na području Zaječara. Pojedinci su ova iskopavanja povezivali baš sa geološkim istraživanjima, jer se u navedenom dokumentu spominje prostor ,,Kraljevica”.

Ovim povodom oglasili su se iz ZAokreta019 i Narodne stranke u Zaječaru i postavili nadležnima pitanja šta se dešava na Kraljevici, ko je dozvolio radove i zbog čega i zašto niko nije obavešten o tome.

Nismo dugo čekali na odgovor gradonačelnika, koji je u svom stilu, na fejsbuk profilu, razjasnio sve nedoumice oko ove situacije.

„U nameri da ukloni, višegodišnju, divlju deponiju na platou Park šume “Kraljevica” (gde je ko god je stigao bacao šut, otpad i smeće), a koristeći želju graditelja novog stadiona da, na neki način, pokažu svoju društvenu odgovornost u lokalnoj samoupravi gde rade, GU Zaječar ih je zamolila da pomognu u sanaciji i rekultivaciji ovog poteza.
To je naravno podrazumevalo da svojom mehanizacijom izađu, prikupe sav otpad, obruše peščane litice (koje su predstavljale latentnu opasnost od pada i povređivanja, posebno dece i šetača u ovom delu Kraljevice), i navezu humus kojim bi se “ambis” (napravljen ko zna kada) popunio, a nakon toga zasejala trava i drveće. Ovakvi radovi, posebno kada ne koštaju ni dinara iz javnih sredstava, nikada nisu bili podložni izdavanju bilo kakvih dozvola i spadaju u domen redovnog održavanja pomenute lokacije“, objasnio je Ničić.

Nije Ničić propustio priliku ni da izvređa političke neistomišljenike i objasni kako novinari rade pod dirigentskom palicom političkih stranaka.

„Dežurni “dušebrižnici”, a u stvari politički jurišnici, iz tzv. “nezavisnih portala”, pod dirigentskom palicom par stranaka, koje ili nisu mogle da uđu u gradski parlament ili su u isti ušle samo zahvaljujući smanjenom cenzusu od 3%, brže-bolje su ovo predstavili kao misteriozno istraživanje i iskopavanje ne znam čega i “uništavanje” park šume “Kraljevica”. Pre nego li su i zatražili objašnjenje oni su doneli svoj zaključak – zlikovci nam uništavaju park šumu.
Uzimajući za pravo da jedino oni imaju pravo na istinu, šireći najružniju demagogiju, u stilu svojih partijskih “tata” iz Beograda, oni i tuže i sude“, napisao je Ničić.

Međutim, iz pokreta ZAokret019 najavili su da će podneti krivične prijave protiv gradonačelnika Zaječara, načelnika Odeljenja za komunalne poslove i inspekcijski nadzor, direktora JKP Timok održavanja i izvodjača radova.

“Nakon sramotnog i besmislenog objašnjenja Odeljenja za komunalne poslove i inspekcijski nadzor i gradonačelnika Zaječara, koje vredja inteligenciju svakog Zaječarca kome je Kraljevica u srcu, da je deo brda nestao na Kraljevici, jer sprovode rekultivaciju zamljišta, čiste deponije i uređuju Kraljevicu, nakon gradonačelnikovog priznanja da se iskopavanja vrše bez dozvole, već po principu trange frange, na šta su decenijama već navikli, ZAokret će podneti krivične prijave protiv gradonačelnika Zaječara, načelnika Odeljenja za komunalne poslove i inspekcijski nadzor, direktora JKP Timok održavanja, koje gazduje Kraljevicom, izvodjača radova i svih ostalih koji su mislili da uništavanjem naše Kraljevice mogu da se bogate, bez posledica.

Ako se neko zapita gde je brdo, fotografija sa stadiona vam daje odgovor, čeka da postane deo projekta betonizacije Kraljevice i projekta veka od koga će svim Zaječarcima biti mnogo bolje”, saopštavaju iz ZAokreta.

Posle najave da će biti podnesene krivične prijave i nakon što je veći broj građana obišao mesto sa koga je nestalo čuveno brdo, bageri, kamioni i sva mehanizacija preko noći su volšebno nestali, a radovi na „rekultivaciji zemljišta i čišćenju deponije“ naprasno su stali.

Istovremeno, na sajtu JKP „Timok održavanja“ uredno je najavljeno krčenje grmlja i uređenje prostora oko „Istočne tvrđave“ na Kraljevici, ali teška mehanizacija na drugoj strani nekako je svima promakla, ili je bar trebalo da promakne.

Dodaj komentar