fbpx
Kultura Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

BRANIMIR BRSTINA: Jako je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg Zorana (VIDEO)

Festivalska publika šeste večeri Dana “Zorana Radmilovića” gledala je komad Makbet, koju je po tekstu Ežena Joneska, a u režiji Anđelke Nikolić izveo ansambl Ateljea 212.

Tradicija je takva da, uvek kada gostuje matično pozorište Zorana Radmilovića, sala pozorišta koje nosi njegovo ime bude ispunjena gotovo do poslednjeg mesta. Ono što je bilo sigurno i za očekivati to je da se tražila karta više.

predstava-makbet

Jonesko, na svoj način tragikomedije apsurda, tumači Makbeta kao opasnu hipertrofiju niskih političkih strasti, koje potpuno uguše razum i postaju svojevrsna giljotina razuma za sve.

Poslovično spretni glumci pokušavali su da opravdaju izmeštenost Joneskovog pozorišnog smisla. U tome, gotovo svi su imali sopstveni ključ.

Mladi partneri, Uroš Jakovljević (Makbet) i Dejan Dedić (Banko, Makol) našli su zajedničku tačku u svojoj igri i delovali su kao dvojac u istoj borbi. Anica Dobra, glumica sa odličnim potencijalom za nerealističnu igru, kakva je u delima avangarde apsurda neophodna, bila je, u svakoj svojoj pojavi.

komad-makbet

Branimir Brstina (Dankan) bio je brz i spretan, duhovit u svim domenima igre. I upravo Branimiru, član žirija Željko Hubač, uručio je “Zoranov brk” za ulogu Dankana.

“Jako je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg Zorana. Nisam prvi put ovde na ovom festivalu i nije mi prvi put da sam u nekoj vrsti počasti”, istakao je sinoć nagrađeni glumac i dodao:

“To je jedan čovek koji je učinio da grad dobije dodatnu vrednost zbog njegovih dela. Ovakvo osećanje imao sam i ranije, kada sam bio mlađi i sada ponovo. Ali moram priznati da mi je žao što neko od mlađih kolega nije dobio ovu nagradu”.

Večeras na programu festivala je komad 39 stepenika Pozorišta “Boško Buha” iz Beograda.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar