Kultura Mladi su budućnost - Zaječar moj dom

BRANIMIR BRSTINA: Hvala vam na tome što čuvate ime Zorana Radmilovića (VIDEO)

U Zaječaru sinoć su svečano zatvoreni Dani Zorana Radmilovića, 25. po redu.

Davor Marušić, upravnik zaječarskog pozorišta i direktor festivala najpre se zahvalio svima koji su pomogli da se još jedan festival održi i realizuje na najbolji mogući način.

„Evo stigli smo do samog kraja 25. Dana “Zorana Radmilovića“, svi smo od početka sa strepnjom očekivali kako će to da izgleda. Hvala svima koji su pomogli da festival izgleda ovako. Hvala i publici što je pratila festival. Posebno bih se zahvalio nekim ljudima koji su nam jako puno pomogli oko festivala i koji su bili dobronamerni prema festivalu. Hvala vam. Hvala selektoru Aleksandru Saši Milosavljeviću. Hvala vam što ste nam pomogli dobronamernim savetima. Hvala na rečima hvale“, istakao je na svečanoj dodeli nagrada pozdravljajući publiku i nagrađene Davor Marušić, upravnik zaječarskog pozorišta i direktor festivala.

davor-marusic

„Draga publiko, na ulazu ste dobili listiće sa pitanjem „kako ocenjujete festival“. Budite žestoki kritičari, imate ocene od 1 do 5. Nemojte da nas mazite, budite realni. Realna slika je jedino što će nam pomoći da dalje radimo tamo gde smo stali“, dodao je Marušić.

Na zatvaranju ovogodišnjeg festivala publici se obratio i selektor Aleksandar Milosavljević.

„Kao selektor se nikad nisam obraćao na kraju festival, a sada sam imao potrebu da se zahvalim, pre svega publici, a onda naravno pozorištu i direkciji festival. Trideset godina pišem kritike, radim u pozorišti mislim da sam izoštrio neke kritirujeme, ali kad god sam bio selektor uvek postoji užasan strah kako će publika reagovati. Selektor nikad ne pravi selekciju za žiri, uvek se nekako misli se da je žiri ciljna grupa. Ne. Ako u sali imate tri ili pet člana žirija koji se mršte ili aplaudiraju a publika se ne smeši, onda je selektor promašio. Vi ste za ovih nekoliko dana pokazali izuzetno zanimanje za pozorište, Vi imate pozorište u svom gradu i očigledno ga volite. Pomozite svom pozorištu koje je prolazilo kroz krize i sada prolazi kroz krizu. Jer grad koji ostane bez teatra, gubi dušu. Hoću da vam skrenem pažnju na jednu stvar. Prva predstava po osnovu ocene vaših glasova je komedija“ 39 stepenika” i njena ocena je 4.88. Na drugom mestu predstava, ne samo da nije komedija već je teška drama. I njena ocena je 4.85. Za samo 0.3 je komedija pobedila. Šta to govori? Govori da profisilisanu ozbiljnu publiku, koja ne reaguje samo na komediju nego prepoznaje i kvalitetnu i ozbiljnu dramsku umetnost“, rekao je Milosavljević.

Uručenjem nagrada sinoć su u Zaječaru završeni 25. Dani „Zorana Radmilovića.

publika-festival

Odlukom žirija u sastavu Milija Vuković, predsednik, Miloš Latinović, član i Željko Hubač, član za najboljeg glumca na 25. Danima „Zorana Radmilovića“ u Zaječaru proglašen je Branimir Brstina za tumačenje uloge Dankana u komadu „Makbet“ Ežena Joneska u režiji Anđelke Nikolić izvođenju Ateljea 212.

„Branimir Brstina je snagom svog dara i ogromnom energijom, bravurozno predvodeći glumački ansambl, ostvario ulogu dostojnu velikog Zorana Ramilovića. Podjednako uverljiv kao uplašeni vlastodržac, osioni vladar, surovi egzekutor i izmanipulisani muškarac, Brstina je pametno odabranim glumačkim sredstvima demonstrirao svu slojevitost i moć svog glumačkog izraza. Njegov Dankan je, s jedne strane bio ubedljiva Joneskova replika na Šekspira, a sa druge slika i prilika ovovremenih vladara“, stoji u obrazloženju žirija.

Nagradu je uručio Željko Hubač, član stručnog žirija.

Nakon uručenja vidno uzbuđen Branimir Brstina se najpre zahvalio svima.

„Dragi prijatelji, dragi prijatelji pozorišta, zemljaci našeg Zorana, sugrađani želim da vam se zahvalim za poštovanje prema pozorišnoj umetnosti kojom se bavio Zoran i kojom se bavimo svi koji se bavimo ovim poslom. Hvala što pratite, što nagradama, što aplauzima to pozdravljate, hvala vam na tome što čuvate njegovo ime, što ste svesni da je to veoma važno kao i zbog svih koji zbog vas dolaze. U to ime želeo bih da napomenem koliko je važno setiti se svih onih koji nisu stigli i nisu doživeli to da dobiju “Zoranov brk”. Navešću samo one koje sam lično poznavao, sa kojima sam se družio i zbog kojih mi je žao što ne stoje ovde među nama. To su oni koji su ove godine otišli, to su Marinko Madžgalj, Milorad Mandić Manda, moja drugarica sa klase koja nas je ranije napustila Sonja Savić. Jedan izuzetno zanimljiv moguć nosilac ove nagrade, koji je pre četrdeset godina umro a to je Slobodan Đurić “izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo”. Verujem da su oni tamo dobro, da se dobro snalaze, da puštaju brkove, briju ih. I da su na dobrom mestu, čekajući da dođu oni koji su preostali. Hvala vam još jednom“, rekao je glumac Branimir Brstina.

Nagrada za najbolju predstavu po oceni publike pripala je Pozorištu Boško Buha za predstavu „39 stepenika” po osnovu romana Džona Bekena i filma Alfreda Hičkoka u režiji Vladimira Aleksića, a nagradu je primio Igor Bojoviću, direktor.

39-stepenika-zahvalnica

„Ja bih samo želeo da vam se svima zahvalim, posebno žiriju koji je otvoreno radio. U pozorištu se može raditi na različite načine, samo ne može ilegalno. Ono mora biti vidljivo. Zato me posebno raduje nagrada za vizuelnost predstave koju nosi naše pozorište. Takođe pozorišta bez glumca nema, tako da me posebno raduje i nagrada koju je Goran Jevtić dobio za ulogu u “39 stepenika”. Kako pozorišta bez glumca nema, nema ga ni bez publike. Najviše me raduje ocena 4.88 koju ste nam dali. To je podstrek za naš dalji rad. Hvala vam“, kazao je Bojović.

A žiri u sastavu Maja Živić predsednik, Mirko Stokić član i Radmilo Nikolić član doneo je odluku da Nagrada za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ pripadne takođe predstavi „39 stepenika“ Pozorišta Boško Buha iz Beograda.

39-stepenika-najbolja-predstava

Predsednik žirija Maja Živić je uručila nagradu Igoru Bojoviću, direktoru pozorišta Boško Buha.

„Od scenografija koje su bile prilično svedene na ovogodišnjem festivalu, što nipošto nije umanjilo njihovu svrsishodnost, izdvojila se scenografija koja je pre svega svojom dinamičnošću, jako brzim, skoro filmski promenama uz dodatne scenske elemente koji čine predstavu u potpunosti učinile odluku žirija jednoglasnom. Tako da nagradu za vizuelni identitet “Krstomir Milovanović” pripada scenografu Zorani Petrov tj. Pozorištu “Boško Buha” i predstavi “39 stepenika”“, stoji u obrazloženju žirija.

Nakon svečane dodele u čast nagrađenih odigrana je predstava “Frenki i Džoni” u režiji Tee Puharić, koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Narodnog pozorišta Sombor.

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Mladi su budućnost – Zaječar moj dom“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta grada Zaječara. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar