Hronika

Boranin uzgajao indijsku konoplju u šumi na Crnom vrhu

FOTO: mup.gov.rs / ilustracija

Borski policajci uhapsili su I. J. (1980) iz Bora, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Policija je osumnjičenog zatekla kada je došao da obiđe zasad indijske konoplje koju je, kako se sumnja, uzgajao u šumi na Crnom Vrhu.

Po nalogu nadležnog tužilaštva, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on je, uz krivičnu prijavu, priveden tužiocu.

U Srbiji se posedovanje marihuane smatra teškim krivičnim prekršajem

Indijska konoplja (lat. Cannabis indica — kanabis indika) je vrsta konoplje. Ovu jednogodišnju biljku je čovek koristio od davnina, ponajviše zbog njenih vlakana, psiholoških i fizioloških efekata, kao i u ishrani u obliku ulja dobijenog iz semenki. Poreklom je sa azijskog kontinenta.

Izraz marihuana se najčešće odnosi na osušenu biljku konoplje koja se koristi kao droga, pri čemu se uživa pušenjem ili kroz hranu. Skupljanjem smole koja se nalazi oko zrelog semenja pravi se hašiš. U Srbiji i Crnoj Gori se posedovanje marihuane smatra teškim krivičnim prekršajem. U pojedinim zemljama sveta, posedovanje i korišćenje malih količina marihuane se tretira kao lakši prekršaj i ne podleže krivičnom gonjenju.

Dodaj komentar