fbpx
Kultura

Bor: “San o pejzažu” – inspiracija u prirodi

U Boru je u Muzeju metalstva i metalurgije otvorena izložba akvarela “San o pejzažu”, autorke Irene Jovanović. U Kombank Art holu u Beogradu ovu izložbu su u maju, 2017. godine mogli da vide ljubitelji umetnosti u okviru samostalne izložbe pod nazivom ,,San o pejzažu“.

Umetnica je inspiraciju pronašla u prirodi, a inspiracija i tema izložbe su pejzaži rađeni u tehnici akvarel, rađeni u ateljeu, kao sažeti i likovno transponovani utisak o pejzažima.

“ Uglavnom je reč o stilizovanim pejzažima u tehnici akvarela, koji su do te mere su stilizovani da možete da prepoznate boje koje označavaju nebo i zemlju i njihov odnos.

U pitanju je kreativna igra bojama, dakle nisu u pitanju realistički pejzaži, s obzirom da sam ja imala mnoge serije apstraktnih crteža jer mene privlači apstrakcija“, izjavila je Irena.

Akvarelima se bavi nekoliko godina, a motiv za stvaranje je pokušala da pronađe u prirodi.

„Pokušala sam da nađem neki taj motiv od koga bih pošla.

I pronašla sam ga u prirodi!

Meni su, dakle pejzaži bili povod da nastane u stvari ova izložba akvarela.

Ja volim prirodu i priroda me baš puni energijom!

Akvareli nisu rađeni u prirodi, rađeni su u ateljeu. Ali je meni bilo dovoljno da zamislim da sam u prirodi i da dobijem inspiraciju i da krenem da radim“, objašnjava Jovanoviić.

Za Irenu slobodno možemo reći da je zaista svestran umetnik.

“Akvareli Irene Jovanović predstavljaju jedinstven pogled na prirodu, a samim tim i predstavu same prirode”, rekao je istoričar umetnosti Dragan Nikolić.

Irena ima u planu da radi i nove akvarele, pošto su prethodni akvareli predstavljali nebo i zemlju. U zahvalnost Muzeju u Boru, Irena je poklonila jedan svoj akvarel, koji je u Muzeju i izložen.

FOTO: Irena Jovanović

Izložba u Boru biće otvorena dve nedelje, tačnije do 1. oktobra. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli.

O autoru izložbe:

Irena Jovanović je rođena 1971. godine u Zaječaru. Srednju likovnu školu je završila u Nišu, a zvanje diplomiranog slikara – dizajnera keramike stekla je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Član je ULUS-a i ULPUDUS-a od 1997. godine. Bila je član ZAART-a, udruženja zaječarskih umetnika. Postdiplomske studije je upisala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Bila je predsednik umetničkog saveta Narodnog muzeja u Zaječaru do 1996. do 2001. Osim samostalnih izložbi, učestvovala je na velikom broju grupnih izložbi i u radu većeg broja umetničkih kolonija. Živi i radi u Zaječaru, bavi se likovnim radom i pisanjem poezije na srpskom i engleskom jeziku.

Dodaj komentar