fbpx
Društvo

BOG SE JAVI! SVEČANA LITIJA KRETALA SE DO POPOVE PLAŽE GDE JE ORGANIZOVANO 6. PLIVANJE ZA “ČASNI KRST” (FOTO)

Svetom  Arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru danas je počelo svečano obeležavanje Bogojavljenja, praznika jednog od 15 najvećih hrišćanskih praznika kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan.

Nakon prazničnog jutrenja otpočela je i Svečana gradska litija kojoj su osim sveštenstva Timočke eparhije na čelu sa episkopom timočkim Ilarionom, prisustvovali i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predstavnici Gradske uprave, Policijske uprave Zaječara, vojske i mnogobrojni vernici.

Svečana litija kretala se trasom od Saborne crkve kroz centar grada, ulicom Nikole Pašića i Generala gambete do Popove plaže, gde je organizovan program povodom šestog plivanja za Časni krst.

Kako je Bogojavljenje hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić simbolično je pustio belog goluba, nakon čega je 18 učesnika celivalo krst i nadmetalo se za časni krst.

Među učesnicima je bilo 13-oro Zaječaraca, 4 iz Bora i jedan takmičar iz Knjaževca.

Plivali su 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Pogledajte galeriju fotografija:

 

1 komentar

Dodaj komentar