Svetom  Arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru danas je počelo svečano obeležavanje Bogojavljenja, praznika jednog od 15 najvećih hrišćanskih praznika kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan.

Nakon prazničnog jutrenja otpočela je i Svečana gradska litija kojoj su osim sveštenstva Timočke eparhije, prisustvovali i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predstavnici Gradske uprave, Policijske uprave Zaječara, vojske i mnogobrojni vernici.

Svečana litija kretala se trasom od Saborne crkve kroz centar grada, ulicom Nikole Pašića i Generala Gambete do Popove plaže, gde je organizovan program povodom 7, plivanja za Časni krst.

Kako je Bogojavljenje hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić simbolično je pustio belog goluba, nakon čega je 25 učesnika celivalo krst i plivalo u reci Timok.

Plivali su 30 metra, što simbolizuje broj godina kada je kršten Isus Hrist.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here