fbpx

BOG SE JAVI: Danas slavimo Bogojavljenje! (FOTO)

Preporuka:

Za promovisanje Gitarijade u Užicu Zaječar plaća 4 miliona dinara

Za promovisanje koncerta "Promo Gitarijada" koji bi trebalo da bude organizovan u Užicu Grad Zaječar platiće skoro 4 miliona...

Provera stanja vodomera i korekcija zaduženja za meštane Velikog Izvora

Višegodišnja dugovanja pojedinih zaječarskih Mesnih zajednica za vodu premašila su milionske cifre. Zbog toga je meštanima Velikog Izvora, Vratarnice...

U sredu nova prilika da iskažete humanost

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša u sredu 19. februara sprovešce akciju dobrovoljnog...
- Reklama -

Povodom jednog od petnaest najvećih hrišćanskih praznika, Bogojavljenja danas je u Sabornom hramu rođenja presvete Bogorodice u Zaječaru služena Sveta Liturgija Sv. Jovana Zlatoustog, kao i čin vodoosvećenja u porti Saborne crkve.

Pomenutim događajima prisustvovao je veliki broj vernika, među kojima su bili i predstavnici Gradske uprave Zaječar.

Ovaj verski praznik je izuzetno značajan jer se proslavlja u čast podsećanja da misija Isusa Hrista nije započeta rođenjem, već njegovim krštenjem sa 30 godina, kada su se zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh po prvi put, te otud i naziv Bogojavljenje.

U svom obraćanju vernicima Episkop timočki gospodin Ilarion poželeo je svim vernicima da im današnji praznik i pijenje svete vodice bude na zdravlje i spasenje najmilijih.

„Kako pijete ovu vodu sa strahom Božjim tako treba i Bogu da se molite. Da se trudite da ispunjavate ono što su nam naši preci ostavili. Jer nije dovoljno samo da pijete vodu bez molitve, nije dovoljno samo da pijete vodu i da vas nema u crkvi na Svetoj liturgiji, nego treba da budete na bogosluženju u zajednici sa svima svetima. Jer samo ako smo u crkvi, onda smo sa Bogom“, rekao je Ilarion.

U Sabornom hramu danas su se mogli pričestiti svi oni koji su se pripremili za taj svečani čin.

Ovaj dan u narodu se zove još i Vodice ili Vodokršće, a za osveštanu vodu veruje se da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda.

Nakon besede svi vernici su mogli da zahvate osvećenu vodu iz više cisterni u porti crkve.

Osveštenu vodu svi građani moći će da zahvate tokom čitavog dana u porti Saborne crke u Zaječaru.

Pogledajte galeriju fotografija:

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: