Politika

Ambasador Tomas Šib u poseti istočnoj Srbiji, 24. i 25. juna u Zaječaru

NJ.E. Tomas Šib, ambasador Nemačke/FOTO: belgrad.diplo.de

Ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib posetiće od 23. do 25. juna Istočnu Srbiju, gde će obići projekte Nemačke razvojne saradnje i sastati se sa predstavnicima lokalnih samouprava.

U fokusu će biti aktivnosti projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji za cilj ima razvoj turizma čitavog regiona Istočne Srbije.

„Radujem se poseti Istočnoj Srbiji i nadam se da će kraj pandemije uskoro doći. Veoma je važno pripremiti se za talas turista, koji će uslediti. Ulaganjem u kulturno nasleđe i turizam, doprineće se društvenom i ekonomskom oporavku od posledica COVID-a. Zajedničkim sredstvima, Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke podržavaju razvoj turizma u Istočnoj Srbiji i očuvanje kulturnog nasleđa. Poseban fokus projekta je da se podrže mala i mikro preduzeća, odnosno preduzetnici kojima turizam predstavlja osnovni izvor zarade. Do sada, 124 privatnika iz oblasti ugostiteljstva i turizma je dobilo bespovratna sredstva, u maksimalnom iznosu od 10.000 evra, kojima su znatno podigli nivo usluga. Krajnji cilj projekta je da se celokupna turistička ponuda Istočne Srbije podigne na najviši nivo, čime bi turizam postao pokretač ekonomskog razvoja, i da Istočna Srbija bude još popularnija turistička destinacija, ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi i svetu“, naglasio je Šib.

Projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Ambasador će prvog dana posete obići Golubačku tvrđavu i radove na tvrđavi Fetislam. U četvrtak će posetiti HE Đerdap I, Rogljevačke i Rajačke pivnice, razgovaraće sa predsednikom opštine Negotin i sa predstavnicima udruženja “Mladi sa Rajačkih pivnica”, a nakon toga doćiće u Zaječar, gde će se sastati sa gradonačelnikom Zaječara u Gradskoj upravi.

U petak će biti održan sastanak sa predstavnicima Reginalne privredne komore i Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS) u Zaječaru, a zatim će Šib obići Felix Romulianu i prisustvovati svečanoj dodeli nagrada za najbolje radove sa Dečije likovne kolonije “Felix Romuliana”.

Dodaj komentar