Politika

Ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib u Zaječaru: Podrška za dalji razvoj grada

FOTO: zajecaronline.com

U okviru svoje posete Istočnoj Srbiji, ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib boravio je u Zaječaru. Ambasador Šib je izjavio da je izuzetno zadovoljan posetom Zaječaru i sastankom sa gradonačelnikom.

Ambasador Savezne Republike Nemačke Tomas Šib u poseti je Istočnoj Srbiji. U fokusu je aktivnost projekta „#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, koji za cilj ima razvoj turizma čitavog regiona Istočne Srbije, prenosi zajecar.info.

FOTO: zajecaronline.com

Ambasador je u salonu Gradske uprave u Zaječaru zajedno sa predstavnicima GIZ-a, održao sastanak sa gradonačelnikom Zaječara Boškom Ničićem i njegovim saradnicima.

Ambasador Šib je nakon sastanka izjavio da je izuzetno zadovoljan posetom Zaječaru i sastankom sa gradonačelnikom.

„Ovo je bio odličan sastanak sa gradonačelnikom, u kome smo se dotakli različitih aspekata razvoja, razgovarali smo o ekonomskoj, industrijskoj, ekološkoj situaciji. Gradonačelnik je sa nama podelio viziju daljeg razvoja grada Zaječara, predstavio nam je najvažnije projekte“, rekao je ambasador Tomas Šib i dodao da Zaječar nije slučajno izabran kao grad za koji će biti izdvojena sredstva u okviru izgradnje Vizitorskog centra na arheološkom lokalitetu Feliks Romulijana.

„Кrajnji cilj projekta je da se celokupna turistička ponuda Istočne Srbije podigne na najviši nivo, čime bi turizam postao pokretač ekonomskog razvoja, i da Istočna Srbija bude još popularnija turistička destinacija, ne samo u Srbiji, već u celoj Evropi i svetu“, dodao je ambasador.

FOTO: zajecaronline.com

Na sastanku je bilo reči i o ekološkim problemima, o podršci za njihovo rešavanje, gde je poseban akcenat stavljen na podizanje svesti kod građana o značaju očuvanja životne sredine, kao i o konačnom rešavanju pitanja regionalne deponije Halovo. Zamena energena, gde bi grad Zaječar prešao sa mazuta na sečku, i konačno gasifikacija grada i svih sela, bila je tema o kojoj se takođe razgovaralo.

Ambasador Tomas Šib je rekao da je Nemačka spremna da pomogne izgradnju Rok muzeja, a vizija je i da Vizitorski centar bude uporište istraživača studenata folosofije i arheologije.

Ono što je posebno pohvalio je rad Vlade Republike Srbije i rukovodstva u borbi protiv korona virusa.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je novinarima rekao da je sastanak bio odličan i produktivan, i da je ambasador imao priliku da ovog puta malo bolje upozna Zaječar, kao i minuli rad, ali i planove lokalne samouprave.

„Izražavam veliku zahvalnost zbog Vizitorskog centra, to će sigurno doprineti razvoju turizma. Nadam se da sam mu pružio dovoljno odgovora i informacija, kako bi kao grad dobili podršku da zajedno stvorimo Zaječar u koji će dolaziti investitori. Dotakli smo se mnogih tema, drago mi je da smo razgovarali i o zelenoj agendi, mislim da polako počinjemo da ispunjavamo sve te standarde i verujem da će njegova ekselencija sa dobrim utiscima otići iz našeg grada“, istakao je Ničić.

Projekat “#EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam” usmeren je na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.

Izvor: zajecar.info

Dodaj komentar