Glas Paraćina Srbija

Aleksandar Milojković: Plan je da se u 2019. opština Paraćin pokrije najsavremenijom LED uličnom rasvetom (VIDEO)

Aleksandar Milojković
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U planu Direkcije za izgradnju opštine Paraćin je da se u 2019. godini putem privatno-javnog partnersta izvrši zamena živinih sijalica u seoskim mesnim zajednicama savremenom LED uličnom rasvetom, što bi donelo ogromne uštede u potrošnji električne energije – ističe Aleksandar Milojković, direktor ovog preduzeća.

Po njegovim rečima, održavanje ulične rasvete, pored održavanja i rekonstrukcija ulica i puteva, zimskog održavanja, gradskih parkirališta, takođe spada u nadležnost Direkcije za izgradnju opštine Paraćin. Preduzeće kao dve nezavisne celine održava i uličnu rasvetu u gradu i u seoskim sredinama.

Mi smo u prethodnom periodu bili skoncentrisani više na grad, gde smo zamenili sve živine sijalice novom tehnologijom i tu smo već ostvarili određene uštede, ali nismo završili sela.

To je nekih 6100 živinih sijalica u seoskim sredinama i one su veliki potrošači, tako da je plan da u 2019. godini to zamenimo – rekao je Aleksandar Milojković.

Zajednički plan opštine Paraćin i Direkcije za izgradnju je da se taj projekat uradi putem privatno-javnog partnerstva a u toku je izrada projektne dokumentacije koja je neophodna za privatno-javno partnerstvo.

On dodaje da se dokumentacija predaje komisiji Vlade Republike Srbije koja pregleda biznis plan i ocenjuje ga, nakon čega se sprovodi dalji postupak javne nabavke.

Nadam se da ćemo uspešno to da ugovorimo i plan je da se do juna završi zamena tih sijalica.

Važno je reći da u privatno-javnom partnerstvu mi neplaćamo zamenu tih sijalica, već iz uštede koja se napravi u razlici u računima za struju, plaća se privatni partner – napominje Milojković

Pored privatno-javnog partnerstva za zamenu živinih sijalica u selima, Direkcija će iz svojih sredstava u gradu zameniti hiljadu živinih sijalica štedljivijim LED sijalicama.

Iz svojih sredstava u gradu ćemo zameniti 1000 sijalica što je investija od 12 miliona dinara, tako da očekujem da će u 2019. godini i grad i sela biti pokriveni najsavremenijom uličnom rasvetom što će doneti i velike uštede.

Očekuje se ušteda od 60-70% u odnosu na račune koji se sada plaćaju – zaključuje Milojković.

Očekuje se povrat te investicije za dve – dve ipo godine, preko manjih računa koji će se plaćati.

Pogledajte video prilog:

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Glas Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar