Glas Paraćina Srbija

MODERNO PARKIRANJE U PARAĆINU: Uvođenje PARKOMATA za racionalnije korišćenje parking mesta (VIDEO)

POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Kako je parkiranje na javnim površinama jedan od gorućih problema ove lokalne samouprave, u Paraćinu je proteklih meseci postavljeno 6 parkomata, kako bi građanima plaćanje parkinga bilo jednostavnije.

Prema rečima direktora paraćinske Direkcije za izgradnju, Aleksandra Milojkovića postavljanje parkomata u gradu imalo je za cilj da svi građani mogu lakše i jednostavnije platiti parkiranje i izmeriti svoju obavezu za ovu vrstu komunalne usluge.

“ Funcionisanje parkomata u službi Direkcije za izgradnju zvanično će otpočeti od 1. februara 2019. godine.

Cilj je da građanima omogućimo da parkiranje plaćaju ne na sat, već i na manje, odnosno na pola sata.

SMS-om nije bilo moguće platiti pola sata parkiranja, ali će zato druga polovina sata biti malo skuplja.

Cilj nam je da građane motivišemo da se brže kreću i da u svakom trenutku broj slobodnih parking mesta u gradu, pogotovo u prvoj zoni bude što veći“, istakao je Milojković.

On je najavio da će u 2019. godini i broj parking mesta biti povećan za 30%, dok će kako je istakao godišnja parking karta od Nove godine biti jeftinija za 30 % i iznosiće 12.000 dinara za godišnje parkiranje u prvoj zoni.

Pomenutu godišnju kartu, kao i mesečnu, prema rečima Milojkovića biće moguće kupiti putem parkomatana jednostavan način – samo ukucavanjem broje registracije vozila, pa građani za takvu vrstu usluge višeneće morati da dolaze lično u Direkciju za izgradnju.

“ U Paraćinu trenunutno imamo od 600 do 700 obeleženih parking mesta, dok u 2019. godini očekujemo da se njihov broj poveća na oko 900 parking mesta koja će građani moći da koriste.

U prvoj zoni parkiranje za prvih pola sata biće nepromenjeno, dok će za drugih pola sata i naredne sate parking biti malo skuplji.

Kasnije imamo u planu da izgradimo i zatvorena parkirališta, kako bi ljudima koji imaju u planu da svoje automobile na parkingu ostavljaju duže, ponudimo i veće povoljnosti“, istakao je Milojković.

Podsećamo od maja meseca ove godine ponovo je aktivirano vozilo „pauk“ sa specijalnom dizalicom, koje po nalogu saobraćajne policije i komunalne inspekcije u Paraćinu uklanja i odnosi nepropisno parkirana ili zaustavljena vozila.

Pauk može da podiže vozila teška do 4,5 tone, a uklanjanje nepropisno parkiranog vozila vlasnika će koštati 3.850 dinara, dok se usluga čuvanja vozila dok ga vlasnik ne preuzme naplaćuje 1200 dinara po danu.

Pogledajte izjavu direktora Direkcije za izgradnju grada Aleksandra Milojkovića:

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Glas Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

1 komentar

Dodaj komentar