Kultura

54. Mokranjčevi dani u Negotinu

Negotin će po 54. put biti domaćin najznačajnijeg muzičkog festivala u Srbiji „Mokranjčevi dani“. Besednik Festivala ove godine biće maestro Bojan Suđić, istaknuti srpski dirigent,  direktor Muzičke produkcije RTS i dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS.

Od 14. do 20. septembra u Negotinu će, u čast velikanu, kompozitoru Stevanu Stojanoviću Mokranjcu, po 54. put biti organizovana manifestacija „Mokranjčevih dana“.

Osnovna misija „Mokranjčevih dana“ jeste promovisanje stvaralaštva našeg najznačajnijeg kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, a akcenat je na negovanju horske tradicije.

Programski koncept Festivala obuhvata natpevavanje horova i brojne horske koncerte .Ove godine to su nastupi Kamernog hora Muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda pod dirigentskom palicom Milice Đokić, pobednika Natpevavanja 2017. godine, Hora „Prepodobni Rafailo Banatski“ iz Zrenjanina pod upravom Senke Milisavljević i dečjeg hora „Radost“ iz Moskve pod upravom Jekaterine Aleksandrovne Dunajeve.

Na programu ovogodišnjeg Festivala su i brojni kamerni i vokalno-instrumentalni koncerti, kao i tradicionalni prateći programi.

U čast velikom poštovaocu Mokranjca, jednom od osnivača i organizatora“ Mokranjčevih dana“ u Negotinu, kompozitoru Konstantinu Babiću, na 54. „Mokranjčevim danima“ biće priređen koncert pesama pod nazivom „Zaprepletum-rasplepetum“. Nastupiće mecosopran Dragana Popović, tenor Ljubomir Popović i pijanista Milan Šumenković.

Koncert čuvenog džez saksofoniste i kompozitora Jovana Maljokovića i njegovog Balkan salsa benda, takođe će biti organizovan na 54. „Mokranjčevim danima“.Spoj džeza i tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana, još jedan je omaž Mokranjcu i njegovom vanvremenskom delu. Jedan od najpopularnijih brodvejskih mjuzikala u izvođenju Pozorišta na Terazijama u režiji Kokana Mladenovića – „Čikago“, biće takođe na repertoaru.

Tu je i program posvećen baroknim oblicima pasakalji i čakoni, u izvođenju čembalistkinje Svetlane Stojanović Kutlača. Nastupiće i Beogradski kamerni orkestar „Ljubica Marić“ predvođen dirigentom Radetom Pejčićem, a na programu naslovljenom „Crni Goro“ pretežno su dela savremenih srpskih kompozitora.

Na kraju Festivala nastupiće Hor i Simfonijski orkestar RTS pod rukovodstvom Bojana Suđića sa delima Stevana Mokranjca i svojim inovativnim i originalnim tumačenjem „Rekvijema“ Volfganga Amadeusa Mocarta.

Negotinska publika pratiće i ove godine „Klasiku u 11“ – koncerte na otvorenom , likovni program sa tri izložbe, kao i nastupe folklornih ansambala. Biće predstavljen i trostruki kompakt disk Miroljuba Aranđelovića Rasinskog „Zvukovez“, nove knjige Gordane Krajačić i kolektivna monografija posvećena komičnoj operi Dejana Despića „Pop Ćira i pop Spira“.

Na naučnoj tribini posvećenoj stvaralaštvu Mokranjca, o svojim istraživanjima govoriće dr Sanda Dodik, profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, na temu Mokranjčevog uticaju na stvaralaštvo najistaknutijeg banjalučkog kompozitora Vlade Miloševića.

 

Dodaj komentar