Društvo PR tekstovi

4 važne činjenice o pejsmejkeru koje morate da znate

foto: shutterstock.com

Pejsmejker je mali uređaj, veličine kutije šibica, koji koristi elektro stimulaciju za regulisanje nepravilnih srčanih otkucaja a postavlja se ispod kože u delu grudnog koša. Osnovna funkcija pejsmejkera je da održava normalan ritam otkucaja srca, pa se tako može privremeno ugraditi onima koji imaju usporen rad srca nakon infarkta ili operacije, ali može biti i trajno postavljen kod pacijenata kojima je potrebno ispraviti spor ili nepravilan rad srca. Ukoliko je vama ili nekome od vaših bližnjih potrebna ugradnja elektrostimulatora, obavezno zapamtite ovih 5 važnih činjenica o pejsmejkeru, o kojima pišemo u nastavku.

  1. Period oporavka nakon ugradnje pejsmejkera je jako važan

Nakon što je nekome vama bliskom ugrađen pejsmejker, treba da znate da će njegov ili njen oporavak trajati između 4 i 6 nedelja. Iako ugradnja pejsmejkera ne traje dugo i nije komplikovana procedura, ipak je potrebno da nakon nje pacijent ostane jedan dan u bolnici, dok njegov ukupan oporavak traje nekoliko nedelja.

Tokom perioda oporavka, pacijent treba da izbegava podizanje teških predmeta i napornije fizičke aktivnosti. Laganiji tempo će mu pomoći da se brže navikne na elektrostimulator i polako se vrati normalnom životu. Pratite sve preporuke lekara i potrudite se da pacijent uvek ima pomoć oko dnevnih aktivnosti, kako ne bi ugrozio svoje zdravlje.

  1. Baterija u pejsmejkeru ima svoj rok trajanja

U proseku, baterija pejsmejkera može da traje od 5 do 10 godina. S obzirom na činjenicu da pacijent ne zna kada se aparat aktivira i da li radi ili ne, potrebno je da s vremena na vreme (obično svakih nekoliko meseci, 3 do 6) odlazi na kontrole kod lekara, koji će proveriti da li je baterija u redu i da li elektrostimulator radi kako bi trebalo, odnosno u skladu sa programom koji je u njega unet.

Noviji modeli su urađeni tako da je njihov rad moguće proveriti na daljinu, a pored toga oni primaju informacije o radu pejsmejkera iz lekarske ordinacije, ali ih i isto tako šalju nazad lekaru kako bi on mogao da prati osnovne podatke o pacijentovom srcu.

  1. Potvrda o ugradnji pejsmejkera treba da se nosi stalno

Nakon ugradnje elektrostimulatora, pacijent dobija potvrdu o ugradnji ovog medicinskog pomagala i on bi trebalo da je nosi sa sobom stalno, kako bi mogao da je pokaže u određenim situacijama.

Jedna od takvih situacija može biti odlazak na aerodrom, gde je potrebno da pacijent prođe kroz detektor za metal. Iako aerodromski detektor neće uticati na rad pejsmejkera, on se može oglasiti zbog prisustva metala, pa je onda potrebno da osoba koja ima ugrađen ovaj uređaj pokaže potvrdu i objasni zbog čega ne bi trebalo da se predugo zadržava pored takvih uređaja.

Isto važi i za odlazak na određene medicinske procedure (CT skener, magnetna rezonanca i sl) gde lekarima treba napomenuti da pacijent ima ugrađen pejsmejker.

  1. Mobilni telefoni mogu da utiču na rad pejsmejkera ako se ne pridržavate ovih pravila

Pacijenti koji imaju ugrađen pejsmejker mogu da normalno koriste mobilni telefon, ali samo ako se pridržavaju određenih pravila. Telefon treba da se nalazi najmanje 15 centimetara od mesta gde je ugrađen pejsmejker, što znači da bi telefon trebalo držati ili na drugom uvu u odnosu na stranu tela gde se nalazi aparat ili treba uključiti spikerfon ili koristiti slušalice.

Kako je veliki broj pacijenata kojima se ugrađuje pejsmejker starije životne dobi, jako je važno da im se ova pravila jasno objasne i da im se dodatno naglasi da ne smeju držati telefon u džepu košulje ili u jakni na tom gornjem delu, već da ga treba staviti ili u pantalone ili u donji džep jakne.

Pejsmejkeri doprinose kvalitetnijem životu

Još kada su prvi pejsmejkeri ugrađeni pedesetih godina prošlog veka, ova medicinska pomagala se koriste za unapređenje kvaliteta života i produženje životnog veka pacijenata sa srčanim smetnjama. Istraživanja su pokazala da pejsmejkeri utiču na smanjenje smrtnosti kod srčanih bolesnika za čak 22%, dok se broj hospitalizacija nakon ugradnje elektrostimulatora smanjuje za 37%.

Ukoliko ste kandidat za ugradnju pejsmejkera i želite da se o vašem zdravlju brinu lekari sa dugogodišnjim iskustvom u obavljanju ove procedure, onda zakažite pregled u Puls kardiološkom centru, gde će sa vama o svim detaljima operacije razgovarati tim vrhunskih kardiologa.

Dodaj komentar