Kultura

35. smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak“ 5. i 6. avgusta u Vražogrncu

vražogrnački točak
foto: tvbest.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U Vražogrncu kod Zaječara u petak i subotu, 5. i 6. avgusta biće organizovana tradicionalna 35. smotra narodnih običaja „Vražogrnački točak“.

U petak, 4. avgusta od 17 sati, biće otvorena izložba slika Gorana Pejčića, pola sata kasnije, biće organizovana izložba domaće radionosti kao i promocija monografije Aleksandra Ace Rašića „Vražogrnac kroz vekove“.

35. smotru narodnih običaja „Vražogrnački točak“ u 20 časova otvoriće dečiji folklorni ansambl Kulturno umetničkog društva „Sloga“ iz Vražogrnca, KUD „Zoran Gajić“ iz Rgotine, omladinski folklorni ansambl „Sloga“ iz Vražogrnca i KUD „Ljubomir Ivanović Gedža“ iz Kovačevca.

Na platou ispred Doma kulture, u subotu, 5 avgusta u 15 sati biće otvorena izložba domaće radinosti, za 16 sati predviđen je doček učesnika, dok će od 17 časova početi takmičenje u pripremi gulaša, a od 19 sati i 30 minuta i tradicionalni defile učesnika.

I drugog dana festivala biće organizovan bogat kulturno-umetnički program u kome će učestvovati KUD „Sloga“ iz Vražogrnca, KUD „Boki 4. juli“ iz Paraćina, KUD „Vidovdan“ iz Velikog Drenovca, KUD „Biser“ iz Draževca, KUD „Božur“ iz Zvezdana, KUD „Čučuk Stana“ iz Sikola, KUD „Krivelj“ iz Krivelja, KUD „Pervaz“ iz Trgovišta i izvorna folklorna grupa „Valakonje“ iz Bukova.

Organizatori ove manifestacije su Centar za kulturu i turizam Grada Zaječara, MZ Vražogrnac i KUD „Sloga“, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Dodaj komentar