Društvo

U 2018. godini grad Zaječar ulaže dvostruko više novca u poljoprivredu nego lane

zajecar.info

„Predstoji nam godina u kojoj će grad u poljoprivredu uložiti 15 miliona dinara, što je dvostruko više ulaganja nego prethodne godine“, poručila je zaječarskim voćarima Vesna Stanković gradski većnik za poljoprivredu na predavanju koje je Grad Zaječar i Poljoprivredna stručna služba „Agroznanje” Zaječar održano 12. januara u velikoj sali Skupštine grada Zaječara.

Pred velikim brojem voćara u ime grada i gradonačelnika o planovima Grada Zaječara kada je oblast poljoprivrede u pitanju, Stanković je izvaila.

“ Ovde ima onih koji su već koristili subvencije koje Grad daje za razvoj voćarstva, a sigurna sam da ima i onih kojima će sredstva biti odobrena u ovoj godini.

Više informacija imaćemo po usvajanju Programa mera podrške ruralnog razvoja.

Naročito je važno što će poseban akcenat biti stavljen upravo na razvoj voćarstva gde je planirano više od polovine sredstava.

U voćarstvu će se subvencionisati nabavka sertifikovanih sadnica i nove sitne mehanizacije i opreme za navodnjavanje“.

Najviše pažnje izazvala su predavanja o rezidbi koštičavog voća o čemu je govorio Mihailo Žikić, savetodavac PSS „Agroznanje“ kao i predavanje o proizvodnji jabuke, krompira i kupusa uz primenu mera dobre poljoprivredne prakse, što je izložila savetodavac Slavica Dželatović.

zajecar.info

Predavanje je održala i predstavnica Instituta za zaštitu bilja iz Beograda, Dragana Marisavljević.

Aleksandra Trifunović, direktorka PD „Salaš“ obratila se prisutnima i ukratko je obrazložila planove koje Salaš ima u vezi sa razvojem organske poljoprivrede na ovim prostorima.

Radionica je dobar primer koliko je saradnja Grada, Poljoprivredne stručne službe i ostalih aktera iz oblasti poljoprivrede važna, a sve u interesu razvoja voćarstva i individualnih poljoprivrednih proizvođača.

izvor: zajecar.info

Dodaj komentar