Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru, obeležila je u ponedeljak 27. novembra svoj dan, 151 godinu postojanja i rada.

Na svečanosti su uručeni pokloni najaktivnijim korisnicima biblioteke, kao i zahvalnice saradnicima ove ustanove. 

Boban Đorđević, direktor biblioteke je istakao da je zaječarska biblioteka jedna od najstarijih u Srbiji.

“Čitalište u Zaječaru je osnovano na današnji dan 1866.godine, na inicijativu okružnih i sreskih načelnika.

Vremenom je ova čitaonica prerasla u javnu biblioteku grada Zaječara, a danas je to Matična biblioteka “Svetozar Marković” koja poseduje fond od 100.000 knjiga.

27.novembra obeležavamo još jedan značajan datum, a to je 56 godina kako je naša biblioteka daleke 1961.godine bila Narodna biblioteka ,ali je doneta odluka da Narodna biblioteka “Svetozar Marković” bude proglašena za Matičnu i mi smo od tada Matična biblioteka, pa obavljamo tu funkciju i pokrivamo teritoriju zaječarskog okruga”, istakao je Djordjević.

Na svečanosti su uručene 33 zahvalnice saradnicima ove ustanove za uspešnu saradnju, kao i pokloni najaktivnijim korisnicima biblioteke.

Najaktivniji korisnici pozajmnog odeljenja za decu su Nađa Kesić učenica III razreda OŠ:”Desanka Maksimović” i Danica Đenić učenica V razreda OŠ:”Ljuba Nešić”,a za odrasle Svetlana Veljković.

Ovogodišnji najaktivniji korisnik čitaonice je Luka Djordjević, a internet čitaonice Aleksandar Živković.

Priznanje za najstarijeg člana biblioteke pripalo je Momčilu Krstiću, a najmlađi član biblioteke je dvogodišnja Hana Dinić,koja je postala član biblioteke pre pola godine.

Kako nam je rekla voli da dodje u biblioteku, jer ima puno knjiga,a omiljena joj je “Zaledjeno kraljevstvo”.

U okviru programa obeležavanja 151 godine rada i postojanja zaječarske biblioteke, otvorena je izložba „Znamenite ličnosti srpske i svetske književnosti i istorije, a nakon nastupili su učenici zaječarske Muzičke škole „Stevan Mokranjac“.

Pogledajte galeriju fotografija:

POSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here