fbpx
Kultura

15. juna u Kladovu zaječarski književnik Ivan Potić predstaviće svoju knjigu „Odgovor nošen vetrom“

foto: facebook / printscreen

U petak, 15. juna u 17 sati u klubu „Fusion“ u Kladovu biće otvorena izložba rock fotografija autora Mikice Andrića iz Zaječara, kojom zvanično započinje drugi po redu „Border rock festival“ u Kladovu.

Od 18 sati u kafeu „Don Pepe bar“ biće održana promocija knjige „Odgovor nošen vetrom“ autora Ivana Potića, poznatog zaječarskog pisca, koja predstavlja prevod 52 pesme Bob Dylana koje Ivan odabrao, preveo i oblikovao.

Autor knjige Ivan Potić Dilanom se bavi čitav svoj život, uživajući u njegovoj muzici, proučavajući njegovu poeziju, pevajući njegove pesme.

Objavljivanjem ove knjige ispunio je svoj dečački san, odao je počast svom uzoru, velikom čoveku, pre svega muzičaru i zbog toga je neizmerno srećan i ponosan.

“ Kao klinac sam se zarazio muzikom Bob Dylana. Za mene, on je više od književnika.

Hteo sam da njegov opus približim srpskoj publici.

Bio mi je uzor, što zbog antiratne dimenzije, što zbog mojih emotivnih ličnih stanja“, izjavio je Potić.

Važnost, uticaj i značaj Bob Dylana ne samo na svet muzike, već na umetnost uopšte i zvanično su potvrđeni 2016. godine, kada je Dilan dobio Nobelovu nagradu za književnost što je izazvalo različite kontroverze širom sveta.

Međutim, ova činjenica Potićevoj knjizi daje još veću važnost i vrednost, jer ona predstavlja prvu objavljenu knjigu prevedenih Dilanovih pesama na srpski jezik, nakon što je postao Nobelovac.

„Odgovor nošen vetrom“ predstavlja jedno veliko zavestanje čitavom Balkanu, jer će u velikoj meri omogućiti bolje shvatanja i razumevanje kako samog Bob Dilana, tako i njegove umetnosti i uticaja koje je ostavio na mnoge umetnike i stvaraoce.

 

Dodaj komentar