Društvo Izdvajamo

130 saobraćajnih nezgoda na zaječarskim putevima u 2019. godini

FOTO: Vatrogasno Spasilački Bataljon Zaječar

Od početka 2019. godine na području Zaječarskog okruga dogodile su se 130 saobraćajne nezgode, a za prvih šest meseci dva lica su izgubila život. U odnosu na isti vremenski period prošle godine na putevima se dogodilo 4 nezgoda manje.

U saobraćajnim nezgodana na zaječarskim putevima do 1. avgusta 2019. godine 17 lica je zadobilo teške telesne povrede, a 63-oje njih lake, izjavio je Saša Dimitrijević, oficir Odeljenja saobraćajne policije u Zaječaru. Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, prema njegovim rečima je neprilagođena brzina.

„Među povređenima bilo je desetoro pešaka, 42 vozača i 28 putnika. U 44 saobraćajne nezgode uzrok nezgode bila je vožnja pod uticajem alkohola, a do 14 saobraćajnih nezgoda došlo je zbog pojačanog intenziteta saobraćaja.

Zato će tokom letnjih meseci kontrola saobraćaja na putevima kroz Timočku krajinu biti pojačana i usmerena na otkrivanje svih saobraćajnih prekršaja“, rekao je Dimitrijević.

Zbog povećanog broja saobraćajnih nezgoda tokom letnjih meseci, stručnjaci apeluju na vozače da na svaka 2 sata vožnje naprave pauzu od 15 do 20 minuta.

“ Par sati čekanja na granici isto je kao da ste neprestano vozili 8 sati. Najopasnija deonica puta je i poslednjih 100 kilometara kada se vraćamo kući. Tada smatramo da smo na svom terenu, pa se najčešće dešava da se opustimo prilikom vožnje i izgubimo koncentraciju.

Ukoliko osetite da vas peckaju oči, da su vam kapci otežani, obavezno parkirajte vozilo i malo odmorite“, apeluju nadležni.

Vozačima se savetuje da umor ne ublažavaju kofeinom niti energetskim pićima, jer se umor odrstranjuje samo odmorom. Posebna pažnja treba obratiti tokom vožnje dece i obezbediti im neophodna sedišta koje propisuje zakon.

Dodaj komentar