FOTO: Peđa Petronijević

Peti protest „1 od 5 miliona“ i prvo takvo okupljanje u 2019. godini završen je večeras oko 20 sati ispred Narodnog pozorišta u Beogradu isticanjem zahteva za smenu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i čelnika Radio televizije Srbije (RTS) Dragana Bujoševića i Nenada Lj. Stefanovića, prenosi „Danas“.

Protest se kretao trasom od Trga Republike, preko Terazija, duž Ulice kralja Milana, u Kneza Miloša, pored Narodne Skupštine do zgrade Radio Televizije Srbije.

Na ulicama je zasigurno bilo nekoliko desetina hiljada ljudi, više nego na prethodnom, četvrtom protestu, a vrlo verovatno i više od rekordnih 50.000. Kada je reporterka Danasa zastala na najširem delu trase – na Terazijama, kolona je prolazila više od 20 minuta i nije joj se video kraj.

#1od5miliona ispred RTS

Gepostet von Danas am Samstag, 5. Januar 2019

Protest je počeo minutom ćutanja preminulim glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbalskom velikanu Dragoslavu Šekularcu. Peta po redu subotnja šetnja u Beogradu počela je govorima glumaca Branislava Trifunovića i Radoslava Milenkovića.

„Ustaje Srbija i gradovi po Srbiji i biće nas sve više“, poručio je Trifunović na početku večerašnjeg protesta.

On je pozvao generalnog direktora Radio televizije Srbije Dragana Bujoševića da se povuče sa funkcije, jer sramoti novinarsku profesiju i poručio mu da „nije srpski ćutati“.

Trifunović je na početku skupa pročitao pismo upućeno Bujoševiću u kome se navodi da je Bujošević odgovoran građanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je kazao da je Bujošević u obavezi da građane informiše istinito, a ne da javni servis koristi u propagandne svrhe, obmanjuje javnost i menja činjenice.

„Načinom na koji radiš ostaćeš upisan u mračni deo istorije sunovrata medija i zloupotrebe profesije“, naveo je Trifunović i poručio mu „Bujoševiću nije srpski ćutati“, što je bio naziv emisije koju je pre nekoliko godina uređivao i vodio Bujošević.

Počeo peti protest "#1od5miliona"

Gepostet von Danas am Samstag, 5. Januar 2019

Na čelu kolone su veliki transparenti „Jedan od pet miliona“ i „Stop krvavim košuljama“ i dobošari. Ispred kolone je kamion sa ozvučenjem sa koga se pušta muzika. Okupljeni su nosili srpske zastave, transparente „Počelo je“, „Ti brojiš, mi odbrojavamo“, duvaju u pištaljke i trube.

Naredni protesti svake subote, koje su samoinicijativno organizovali građani, održavaju se pod nazivom „1 od 5 miliona“ kao i večerašnji, a iz vikenda u vikend, na ulicama Beograda je sve više nezadovljnih građana. 

Nezadovoljstvo počinje da se širi van Beograda pa se slični skupovi najavaljuju i u drugim gradovima.

Večeras se i u Nišu na Trgu kralja Milana održao protest na koji je pozvala Nova stranka i profesor Univerziteta u Nišu Saša Živić, član Nove stranke.

Odvojeno okupljanje u Nišu najavio je Pokret mladih pod nazivom „Stop teroru – za Niš bez straha, 1 od 5 miliona“ za idući petak 11. januar na Trgu Kralja Milana u 18 časova.Savez za Srbiju Niš najavio je da će podržati ovaj protest i na skup će doći i lideri SZS.

Pod naslovom „Budi jedan od pet miliona – Kragujevac“ građani su se večeras okupili na protestu u 18 časova na platou ispred Robne kuće u Kragujevcu.

Protestnu šetnju „Resetuj Srbiju“ organizovalo je večeras u Novom Sadu pedesetak građana na poziv organizacije Narodna inicijativa.

IZVOR: danas. rs

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here