Društvo

ZZS: Rekonstrukcija puta Zaječar-Knjažavac traje predugo

Iz partije Zajedno za Srbiju u saopštenju za javnost poručili su da u Zaječaru ima mnogo problema, a kao glavni apostrofirali jako sporo napredovanje u rekonstrujciji magistralnog puta Zaječar-Knjaževac koji je prepun semafora i prilično neprijatan za sve vozače.

Njihovo saopštenje za javnost prenosimo u celosti:

ZZS je nedavno na svojoj skupštini usvojila novi program Zeleni dogovor za Srbiju, pored toga izabrano je novo rukovodstvo, a za predsednika izabran Nebojša Zelenović. Podneta je aplikacaija za članstvo u Evropskoj partiji zelenih i vrlo brzo očekujemo da budemo primljeni.

Foto: ogpAKCIJA

U Zaječaru ima mnogo problema, ali nam se čini da da je problem rekonstrukcije ulice Ivana Milutinovića i Save Kovačevića kao i put Zaječar-Knjaževac jedan od najvećih.

Rekunstrukcija ulice Ivana Milutinovića je u toku i to bi bila sjajna vest da nije kako jeste.

Obećano je da će ulica biti završena mnogo ranije a radovi su još uvek u toku. Urađen je samo jedan sloj asfalta, a tek se kreće sa trotoarima. Najveći problem je što u ulici što ne postoji mogućnost parkiranja automobila oko zgrada kao ranije. Urađena su i ograđena mesta za zelene površine ivičnjacima, skoro ispred svake zgrade ali tako da one onemogućavaju prilaz vozilima na mesta koja su se ranije koristila za parkiranje.

Postavljamo pitanje gde će građani parkirati svoja vozila?

Zelene površine same po sebi su dobra stvar, ali se takođe pitamo da li će se one održavati ili će kroz godinu dve postati blatnjave površine sa korovom?

Drvored lipa, verovatno jedan od najlepših u državi, uklonjen je. Posečena su stabla stara 50-60 godina, bili smo protiv toga. Obećli su novi drvored sa stablima starim 20-30 godina očekujemo da se to desi i tražimo da se to sprovede u delo što pre.

Sečom stabla došlo se do toga da stanovi okrenuti ka ulici imaju problem sa visokom temperaturom u svojim stanovima. Ovim stanovima sada su neophodni klima uređaji a znamo da ovi uređaji itekako troše struju, to će biti veliki izdatak za građane. Lipe su svojom senkom štitile prozore i zidove pomenutih stanova od visokih temperatura. Smatramo da je potrebno da se ovim stanovima subvencioniše kupovina klima uređaja.

Takođe postavljamo još jedno pitanje da li će se posle završetka rekonstrukcije ulice naplaćivati parking?

Još jedan poroblem muči građane koji putuju ka Knjaževcu. Rekonstrukcija puta Zaječar-Knjažavac traje predugo i ne vide se pomaci. Postavljamo pitanje da li je neophodno da na ovom putu postoji 7 semafora? Zašto se radi na ovolikom broju deonica? Zar nije logično da se zatvori deonica pa kada se ona završi pusti u saobraćaj a zatim zatvori druga i tako redom? Još jedno pitanje Zašto ima tako malo radnika na putu? Na pojedinim deonicama nema radnika ili ih ima nekolicina. Bojimo se da će ovakvom dinamikom rekonstrukcija puta trajati nekoliko godina. Želimo da skrenemo pažnju na zagađivanje okoline prašinom koja se stvara na ovom putu. Prašina se u vidu oblaka žiri na okolno rastinje ali i na njive, vinograde koji se nalaže pored puta. Takođe su ugrožene i kuće ljudi koje su pored ovog puta pošto svakodnevno po njihovim dvorištima, krovovima i kućama pada prašina, koja se stvara od tucanika.

1 komentar

  • Pred lokalne izbore je dato obećanje,da će u narednih pet godina,biti rekonstruisan put prema manastiru “Suvodol”. Po kilometar godišnje?Znači za pet godina?Ako je to dinamika i za aktuelnu rekonstrukciju,Vratarnica-Knjaževac,onda će to ako bude za desetak godina,biti pre roka….

Dodaj komentar