fbpx

U ponedeljak probno „PISA“ istraživanje: ZNAJU LI UČENICI DA PRIMENE ZNANJE?!

Preporuka:

Potencijali Zaječara na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Na 42. Međunarodnom sajmu turizma i aktivnog odmora koji se u Beogradu održava od 20. do 23. februara jedinstvene...

Predložen novi v.d. direktor Centra za socijalni rad

Na današnjoj 128. sednici Gradskog veća većnici su dali zeleno svetlo na Nacrt Rešenja o imenovanju vršioca dužnosti direktora...

Predavanje o zdravstvenoj zaštiti u Klubu starih

U Klubu starih 65+, u Krfskoj ulici, u okviru programa Briga o starima Crvenog krsta Srbije, pomoćnik direktora filijale...
- Reklama -

Probno PISA testiranje u kojem će učestvovati više od 2.000 učenika iz 41 srednje škole počinje 3. aprila i trajaće oko šest nedelja.

Sušina učestvovanja Srbije u najvećoj međunarodnoj proveri kvaliteta obrazovanja nije definisanje naše pozicije u odnosu na druge države, već provera funkcionalnih znanja – kažu iz Ministarstva prosvete.

PISA testiranje organizuje se na tri godine, kada se proverava funkcionalno znanje šesnaestogodišnjaka, a u ovom ciklusu su to učenici prvog razreda srednje škole rođeni 2001.

Za razliku od prethodne prilike za učestvovanje, koju Srbija nije iskoristila 2015. jer nisu bila obezbeđena sredstva, ovog puta ozbiljno se pristupilo pripremama.

– Naši učenici sada će prvi put raditi test iz finansijske pismenosti, a novina je i da će sve zadatke rešavati pomoću računara – ističe Gordana Stepić, koja je zadužena za finansijsko opismenjavanje.

Kako dodaju iz Ministarstva, prihodi i rashodi, štednja i krediti nisu do sada bile dovoljno zastupljene teme u obaveznom školskom programu, te je ono u saradnji sa NBS pokrenulo realizaciju radionica kako bi mladi bili finansijski obrazovaniji.

U Srbiji se PISA istraživanje obavlja od 2001, a do sada se radila provera razumevanja pročitanog teksta, matematike i naučne pismenosti. Na poslednjem testu na kome su učestvovali učenici iz Srbije 2012. godine rezultati su bili ispod proseka – Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja.

Probni test male mature

 

Učenici osmog razreda 7. aprila u 12 sati rešavaće probni test iz matematike. Sutradan, 8. aprila, polagaće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a u 11.30 časova kombinovani test: biologija, geografija, istorija, fizika i hemija. Prema podacima Ministarstva prosvete, u školskoj 2017/18. godini ima 68.742 učenika.

izvor: blic.rs

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: